У новому Кримінальному процесуальному кодексі розширено положення про міжнародне співробітництво під час кримінального провадження. Про це заявив генеральний прокурор України Віктор Пшонка під час зустрічі з генеральним секретарем Інтерполу Рональдом К. Ноублаом, повідомляє прес-служба ГПУ.

«Минулий рік став роком кардинальних реформ системи кримінального судочинства України, на виконання рекомендацій Ради Європи, які тривають і сьогодні. Зокрема, прийняття нового Кримінального процесуального кодексу і подальше втілення його норм у практичну діяльність кожного правоохоронного відомства України вже на цьому етапі дозволяє говорити нам про позитивні зміни. Загалом, цей документ змінив систему координат кримінальної юстиції, центром якої сьогодні є права, свободи і законні інтереси громадян», - зазначив Пшонка.
За його словами, крім іншого, в новому Кримінальному процесуальному кодексі розширено положення про міжнародне співробітництво під час кримінального провадження. «Зокрема, відповідним розділом КПК врегульовано питання міжнародної правової допомоги при проведенні процесуальних дій, екстрадиції кримінальних проваджень у порядку прийняття, а також виконання вироків судів іноземних держав», - уточнив генпрокурор.

Крім того, він зазначив, що враховуючи якісні зміни у сфері кримінальної юстиції та важливість інтеграційного курсу для України, у структурі Генеральної прокуратури створено Головне управління міжнародно-правового співробітництва та європейської інтеграції.

Пшонка також додав, що зміни в правовій системі України тісно пов'язані з процесом реформування органів прокуратури. «Це, безумовно, пов'язано з положеннями нового КПК, який, зокрема, передбачає здійснення прокурором процесуального керівництва в кожному кримінальному провадженні з дати його реєстрації і до вироку суду. Тільки протягом минулого року зміни торкнулися 46 статей чинного Закону України «Про прокуратуру» з наявних 56. Хоча на цьому зміни не закінчуються, і новий Закон України «Про прокуратуру», над яким зараз ведеться активна робота, буде враховувати не тільки досвід європейських країн і міжнародні стандарти, а орієнтуватися на національні особливості правової системи, і головне - відповідати запитам суспільства щодо захисту екологічних, соціальних, бюджетних, земельних інтересів людини і держави», - повідомив генпрокурор.

За його словами, процес комплексного реформування кримінальної юстиції в Україні триває. «У травні поточного року, наприклад, було створено робочу групу з метою підготовки пропозицій до проекту Закону України «Про кримінальні проступки» і наступних змін, які мають відношення до реформування кримінальної юстиції. Такий документ дозволить істотно зменшити навантаження на слідчих, сприяти дотриманню розумних строків розслідування справ, а також стане одним з факторів гуманізації Кримінального кодексу України», - сказав Пшонка.

Як раніше повідомляв ForUm, новий Кримінальний процесуальний кодекс набув чинності з 20 листопада 2012 року.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

675