Нинішній пропуск повені і весняної повені був організований на випередження і з мінімальним збитком для населення і територій. Про це на брифінгу в Кабінеті Міністрів України заявив голова Державної служби України з надзвичайних ситуацій Михайло Болотських, повідомляє прес-служба ДСНС.

За його словами, в цілому безпечний пропуск повені забезпечувало міжвідомче угруповання сил загальною чисельність 42 тис. осіб і 5 тис. одиниць техніки.

Болотських нагадав, що перед прогнозованим пропуском повені ДСНС спільно з Міністерством регіонального будівництва та житлово-комунального господарства перевірила стан систем зливової каналізації, меліорації, гідроспоруд у регіонах. Завдяки жорсткому контролю з боку уряду зазначені системи були приведені в робочий стан, що ліквідувало частину загроз виникнення надзвичайних ситуацій ще на початковому етапі.

Він також зазначив, що під час пропуску паводку рятувальники ДСНС цілодобово працювали в населених пунктах, що опинилися в зоні підтоплення, відкачували і відводили воду, перевозили людей, доставляли продукти та медикаменти, сприяли надійній роботі систем життєзабезпечення. За словами голови ДСНС, рятувальні підрозділи в повному обсязі виконали свої обов'язки.

Найбільш інтенсивні роботи з відкачування талих і ґрунтових вод з населених пунктів почалися з 2 квітня. Щодня від ДСНС до них залучалися близько 500 чоловік особового складу і 200 одиниць насосного обладнання. Всього за весь період повені з житлових будинків, присадибних ділянок та об'єктів соціального призначення відкачано більше 1,5 млн куб. м води і близько 5 млн. куб. м води відведено з сільгоспугідь.

«Жодне звернення громадян не залишилося без уваги рятувальників. За рахунок своєчасного перерозподілу сил і засобів, як це було наприклад, у Києві, нам вдалося повністю нівелювати очікування людьми масштабних загроз від повені. Скрізь, де працювали наші рятувальники, люди щиро дякували їм за роботу», - підкреслив Болотських.

Нагадаємо, у 2013 році на півночі України - у Рівненській, Житомирській, Київській, Тернопільській та Чернігівській областях - повінь виявилася найбільшою за останні роки. А в басейні Західного Бугу та Прип'яті в межах Волинської та Львівської областей наближалася до найвищих значень за весь період спостережень.

ДСНС почала підготовку до безпечного пропуску паводку на початку лютого.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

213