Через зростання ролі транснаціональних зернових компаній ринок зерна стає менш прогнозованим. Тому зараз необхідно вдосконалити міжнародні механізми стабілізації світового продовольчого ринку. Відповідно, уряди країн - провідних виробників зерна - мають посилити участь у наднаціональному регулюванні ринку, а також удосконалити співпрацю з зерновим бізнесом. Про це сьогодні під час Міжнародного форуму «Світовий зерновий ринок - тенденції, ризики, ініціативи», що проходить в рамках виставки «АГРО-2013», повідомив Міністр аграрної політики та продовольства Микола Присяжнюк.

«На сьогодні вплив транснаціональних компаній на ринку зернових вже став не меншим, ніж вплив урядової політики. Адже лібералізація світової торгівлі відкрила національні ринки, разом з тим - робить їх уразливими до зовнішніх чинників. При цьому ринок зернових став більш чутливим до будь-яких імпульсів з боку гравців ринку. Тому уряди повинні забезпечити максимально прозору співпрацю з представниками зернового бізнесу і посилити участь у наднаціональному регулюванні світового ринку зерна», - підкреслив Присяжнюк.

Міністр зазначив, що в Україні вже не перший рік практикується державно-приватне партнерство. Зокрема, діє Меморандум про взаєморозуміння між профільним відомством і провідними гравцями зернового ринку.

«Передбачуваність та прозорість повинні стати основними принципами діяльності кожного уряду, кожного гравця на ринку зернових. Як приклад, в Україні у 2011 році було покладено початок новій формі співпраці між державою та аграрним бізнесом - Меморандумом про взаєморозуміння. І в результаті, як держава, так і зерновий бізнес стали менш вразливими до зовнішніх чинників і коливань світового ринку», - зазначив Присяжнюк.


Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

202