Надання статусу спостерігача в Митному союзі дозволить Україні ефективно відстоювати свої інтереси. Про це прем'єр-міністр України Микола Азаров заявив на зустрічі з першим заступником прем'єра Білорусі Володимиром Семашком, повідомляє прес-служба Кабміну.

«Ми сподіваємося, що те питання, яке ми ставили перед керівництвом трьох країн - Росії, Білорусі, Казахстану - буде розглянуто і вирішено позитивно. І сьогодні на засіданні уряду ми прийняли відповідний меморандум, який відпрацьований, враховуючи думку російської, білоруської та казахстанської сторони. Статус спостерігача дозволить Україні ефективно відстоювати свої інтереси в Митному союзі», - сказав він.

Прем'єр у черговий раз нагадав, що Україна зацікавлена ​​співпрацювати з Митним союзом у форматі «3 +1», і на сьогодні створена урядова робоча група, яка вивчає нормативну базу союзу.

«Зі 188 угод до 13 Україна не може приєднатися, оскільки вони суперечать Конституції. Інші угоди розділені на три групи: перша - які при досягненні згоди можуть бути підписані без додаткових узгоджень, друга - вимагають переговорів і з мінімальними змінами можуть бути підписані, третя - ті, які вимагають серйозного переговорного процесу», - зазначив глава уряду.

Він висловив сподівання, що до кінця 2013 року буде підписано угоду про доступ до трубопровідного транспорту, що передбачено угодою про зону вільної торгівлі в рамках Співдружності Незалежних Держав.

«Ми створили робочу групу щодо участі наших країн у доступі до трубопровідного транспорту згідно з договором про зону вільної торгівлі в СНД. Ми сподіваємося, що до кінця 2013 року підпишемо взаємоприйнятну угоду, яка дозволить позбутися монопольного становища «Газпрому» на ринку газу і нафти», - підсумував Азаров.

Нагадаємо, 5 квітня Президент Віктор Янукович заявив, що Україна розраховує отримати статус спостерігача в Митному союзі, потім приступити до розгляду низки документів щодо участі в роботі об'єднання.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

448