За прогнозами, до 2050 року населення планети збільшиться на 2 мільярди. Це змушує уряди багатьох країн вже сьогодні працювати над тим, щоб збільшити виробництво продовольства. Для цього сільське господарство має стати більш продуктивним. І Україна, як світовий лідер з виробництва зерна, повинна реагувати на виклики, пов'язані із забезпеченням світу продовольством. Про це під час Міжнародного форуму «Світовий зерновий ринок - тенденції, ризики, ініціативи», що проходить в рамках виставки «АГРО-2013», повідомив міністр аграрної політики і продовольства Микола Присяжнюк.

«Продовольче питання зараз перебуває в центрі уваги світової спільноти. Стрімке збільшення населення на планеті, зростання доходів у країнах, в яких швидко розвиваються економіки, призвели до значного підвищення попиту не тільки на продовольчі зернові, а й на зерно. Тому зерновий ринок є ключовим. І Україна, як світовий лідер виробництва зерна, повинна реагувати на виклики, пов'язані із забезпеченням світу продовольством», - зазначив Присяжнюк.

Міністр додав, що в світі в останні роки спостерігається розрив між попитом і пропозицією зернових. Уряди можуть і повинні вплинути на ситуацію. Зокрема - всіляко сприяти зростанню ефективності виробництва.

«Протягом останніх 30 років світове виробництво зернових зросло на третину. При цьому спостерігається зростання попиту на продовольчі зернові в середньому на 1,75% на рік, а зростання продуктивності становить всього 1,4%. У значній мірі на стримування пропозиції зернових на світовому ринку впливає погіршення кліматичних умов у глобальному масштабі. І Україна це повною мірою відчула торік. Єдиним шляхом вирішення проблеми зменшення пропозиції залишається нарощування продуктивності сільськогосподарського виробництва», - зазначив Присяжнюк.

За його словами, зростання врожайності в світі у середньому на 5 центнерів з гектара дасть 200 мільйонів тонн додаткового виробництва зернових. І Україна, як один з провідних виробників зерна у світі, готова робити кроки, щоб сприяти стабілізації світового ринку зерна.

«На сьогодні Україна є одним з перспективних провідних виробників продовольства в світі. І я впевнений, що настав час консолідувати зусилля у вирішенні продовольчого питання та стабілізації світового ринку зернових. Сьогодні ми маємо унікальну можливість обговорити це і прийняти певні рішення. Адже мої колеги з міністерств інших країн, присутні сьогодні в цьому залі, вже сумарно представляють майже 40% світової торгівлі продовольчою пшеницею і фуражним зерном», - підсумував глава відомства.


Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

237