Прем'єр-міністр України Микола Азаров доручив Міністерству інфраструктури спільно з Міністерством юстиції терміново розробити нормативну базу сучасних норм експлуатації автодоріг і відповідальності перевізників, а разом з Міністерством внутрішніх справ організувати систему моніторингу та регулювання руху відповідно з дорожніми умовами.

Як повідомляє прес-служба Кабміну, відповідне доручення сьогодні прем'єр дав на засіданні Кабінету Міністрів.

«Я наполягаю, що 2013 рік має стати переломним у питанні дбайливої ​​експлуатації доріг. Температурний режим повинен бути законом: поки покриття не охололо, ніякого руху автопоїздів. Перевантажена фура - будь ласка, на стоянку, розвантажувати до нормативу. І так далі. Щоб так було, треба виконати велику роботу. Розробити нормативну базу, яка чітко визначає норми експлуатації автодоріг і відповідальність перевізників. Легалізувати і ввести ваговий контроль. Організувати цілодобовий моніторинг і регулювання руху автотранспорту в залежності від погодних умов і стану дорожнього покриття. Обладнати місця відстою автотранспорту і забезпечити хоча б мінімально необхідні санітарно-побутові умови для водіїв», - сказав Азаров, зазначивши, що на такі заходи потрібні кошти, час і організаційні зусилля, але це єдиний практичний вихід, щоб врятувати українські дороги.

За його словами, в Україні двадцять років ніхто не приділяв належної уваги проблемі правильної експлуатації автодоріг, а навантаження на транзитні автомагістралі зросло в десятки разів. «У результаті - наші дороги експлуатуються безоплатно варварськи», - сказав він.

Підтвердженням тому, за словами Азарова, є результати тестової експлуатації сучасної системи вагового контролю на трасі Київ-Житомир. За його словами, перші п'ять, зафіксовані системою автопоїздів, продемонстрували перевантаження на 10-20 тонн кожен. У цілому практично 80% потоку автотранспорту йде із значним перевантаженням. «Якби у нас існували такі штрафи за перевантаження, як у Євросоюзі, ці п'ять вантажівок заплатили б суму, достатню для капітального ремонту 100 метрів дороги», - зазначив Азаров.

Він також повідомив, що 20 травня зафіксовано рекорд перевищення навантаження на дороги: трасою проїхалась вантажівка вагою майже 72 тонни. За дорученням прем'єр-міністра з власником проведуть відповідну роботу. «Ми не дозволимо нахабно руйнувати наші дороги», - сказав Азаров.

«За таких умов не залишається іншого, як ввести жорсткі обмеження на пересування великовантажних автопоїздів, коли це створює ризик для покриття», - підсумував Азаров.

Нагадаємо, прем'єр-міністр України Микола Азаров заявив, що в поточному році «Укравтодор» буде змушений відмовитися від масштабного будівництва нових автомагістралей.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

515