У Верховній Раді з'явився законопроект, у якому пропонується внести зміни до чинного закону «Про телекомунікації» та впровадити обов'язкову реєстрацію мобільних телефонів для українців. Ініціює це нововведення член парламентської фракції Партії регіонів Віталій Журавський. У пояснювальній записці до законопроекту сказано, що метою подібної ініціативи є підвищення ефективності протидії незаконним заволодінням мобільних телефонів.

«Мобільні телефони користуються великим попитом серед населення, і тому входять до числа речей, які найчастіше викрадають. Крадені телефони перепрошиваються за допомогою спеціальних програмних засобів і збуваються на стихійних ринках через посередників або через всесвітню мережу Інтернет. При цьому потерпілі від таких злочинів втрачають не тільки кошти, витрачені на покупку мобільних пристроїв та обладнання, а й важливу інформацію (контакти, повідомлення, інші дані), яку в більшості випадків неможливо відновити», - наголошується у пояснювальній записці.

Зокрема, у проекті сказано, що оператори мобільного зв'язку будуть вести реєстр ідентифікаторів мобільних пристроїв. Вони ж повинні будуть відключати телефони:

1) за заявою громадянина за умови надання документів, які підтверджують його право власності на конкретний апарат;
2) на підставі рішення (постанови) суду, подання прокурора або клопотання слідчого, узгодженого з прокурором.

Також на підставі рішення (постанови) суду, подання прокурора або клопотання слідчого, узгодженого з прокурором, оператори повинні будуть здійснювати контроль за мобільним телефоном і давати представнику правоохоронного органу інформацію про взаємоз'єднання телекомунікаційних мереж, необхідну для встановлення місця знаходження абонента в електронному або роздрукованому вигляді. У разі надходження запиту від правоохоронного органу у рамках відкритого кримінального провадження операторів планується зобов'язати здійснювати контроль щодо певного терміналу.

Законопроект поки лише переданий на розгляд профільного парламентського комітету, тому науково-експертних висновків щодо документа немає. Також не зовсім зрозуміло, яким чином буде відбуватися реєстрація апаратів і коли - тільки при покупці нових телефонів, або ж до реєстру будуть записувати всі апарати, якими користуються українці. Все це у законопроекті не прописано. Тому, найімовірніше, документ ще належить допрацьовувати.

Тим не менше, ForUm задався питанням: чи варто вводити обов'язкову реєстрацію мобільних телефонів з правом операторів відключати сумнівні апарати? Чи справді це зможе позитивно вплинути на зниження рівня дрібних крадіжок? Про все це ми розпитали у юристів, правозахисників, соціологів, представників правоохоронних органів.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

624