Питання розширення взаємної торгівлі, виробничої кооперації, а також усунення торгових бар'єрів на шляху експорту українських товарів будуть обговорюватися сьогодні під час зустрічі першого віце-прем'єр-міністра України Сергія Арбузова і заступника прем'єр-міністра Білорусі Володимира Семашка. Зустріч відбудеться у рамках 22-го засідання Міжурядової українсько-білоруської змішаної комісії з питань торговельно-економічного співробітництва.

Під час засідання комісії планується обговорити проблемні питання, пов'язані з двосторонньою торгівлею, зокрема, встановлення з боку Білорусі тарифних і нетарифних обмежень на поставки української продукції, а також труднощі, які виникають у торгівлі між нашими країнами, пов'язані з членством Білорусі у Митному союзі з Росією і Казахстаном. Зокрема, Україна буде домагатися перегляду правил митного оформлення кондитерських виробів, які іноді затримуються на митних складах по кілька тижнів, що ускладнює постачання наших солодощів і призводить до збитків українських виробників. Ще одна тема, яка цікавить українську сторону, - перегляд мит ​​ на пиво українського виробництва. Крім того, буде обговорено питання про ситуацію з постачанням українського м'яса і молочної продукції до Білорусі.

У ході засідання Міжурядової українсько-білоруської змішаної комісії з питань торговельно-економічного співробітництва сторони мають намір також обговорити питання кооперації у виробництві аграрної техніки, залізничних вагонів, громадського транспорту, поставок і транзиту української електроенергії.

«Ми задоволені тим, що в даний час налагоджується взаємодія України з Митним союзом і Єдиним економічним простором. Здійснюється підготовка проекту Меморандуму про надання Україні статусу спостерігача при Євразійській економічній комісії. Ми вдячні нашим білоруським партнерам за готовність взяти активну участь у переговорах з відпрацювання цього документа. Йдучи на зближення з Митним Союзом, ми розраховуємо на забезпечення збалансованих умов торгівлі, поглиблення секторального співробітництва як з інтеграційним об'єднанням у цілому, так і з його державами-учасниками», - завив перший віце-прем'єр-міністр Сергій Арбузов.

ДОВІДКА: за підсумками 2012 року Білорусь зайняла друге місце після Росії за обсягами взаємної торгівлі серед країн СНД і 4-е серед усіх країн світу. Торговий оборот між Україною та Білоруссю за підсумками 2012 року склав $7,5 млрд. Обсяг експорту з України в Білорусь склав $2,3 млрд, а обсяг імпорту з Білорусі - $5,1 млрд.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

180