Міністерство закордонних справ Росії має розпочати переговори з Україною про дозвіл подвійного громадянства для громадян двох держав. Про це сьогодні на парламентських слуханнях у Раді Федерації Росії сказав Костянтин Затулін.

«В Україні подвійне громадянство офіційно не дозволено... Є в українському законодавстві покарання за отримання другого громадянства? Ні... Це предмет серйозних переговорів з Україною. Ми з Україною ведемо які завгодно переговори - про газ, про Митний союз, про розмежування морського простору, тільки про громадян РФ ніяких або майже ніяких, у тому числі і про подвійне громадянство. Чому це нас не турбує?», - сказав Затулін.

Він переконаний, що від російських співвітчизників для отримання російського громадянства за спрощеною процедурою не треба вимагати переїзду до РФ і відмови від громадянства країни перебування.

«Навіщо нам, щоб громадянин вийшов із громадянства (країни проживання)? Якщо він переїжджає на територію РФ, напевно, він на це погодиться, а якщо він не збирається переїжджати на територію РФ? Якщо він Жерар Депардьє? Він що, у Мордовії постійно живе і не збирається жити у Франції та Голландії», - підкреслив Затулін, повідомляє «УНІАН».

Він упевнений, що те, що можливо для Депардьє, має бути можливим для офіцерів ЧФ РФ, які після виходу у відставку мають житло тільки у Севастополі.

«Коли він стає відставником, доводиться, забувши присягу, переходити у громадянство України - собес, робота, діти, все вимагає від нього громадянства України. А наша шановна держава каже: раз ти хочеш українське громадянство, ми тебе позбавимо російського», - зазначив Затулін.

При цьому він підкреслив, що конституція РФ і російське законодавство не забороняють мати росіянам громадянство інших країн.

«Що робити нашим співвітчизникам, які проживають в Україні, Білорусі, Казахстані, де росіян налічується мільйони людей. Що буде, якщо ми організуємо масовий результат російського населення із Криму, Севастополя, України, Білорусі, Казахстану? Як зміниться внутрішній етнічний баланс у цих державах, який і так змінюється, і що станеться з політикою цих держав», - задався питанням Затулін.

При цьому він заявив, що РФ зацікавлена ​​у тому, щоб співвітчизники залишалися у зазначених країнах, але мали можливість мати російські паспорти.

«Давайте не будемо перешкоджати розвитку подвійного громадянства для цих категорій і не будемо вимагати від них відмови від громадянства країни проживання як умови отримання громадянства РФ», - підкреслив він.

Нагадаємо, 14 травня прем'єр-міністр Росії Дмитро Медведєв доручив до 1 серпня 2013 року прискорити розробку законопроекту про спрощене отримання громадянства РФ для російських співвітчизників.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

521