Інтеграція з Європейським Союзом залишається ключовим пріоритетом зовнішньої політики України. Про це, як повідомляє кореспондент ForUm`у, на конференції заявила заступник директора департаменту євроінтеграції Мінекономрозвитку Марина Фарафонова.

За її словами, це визначено законодавчо, переговори про Асоціацію та зону вільної торгівлі (ЗВТ) були розпочаті ще в 2008 р. «Євросоюз є одним із основних торговельних партнерів нашої країни, і 12-14% обороту вже складають послуги. Звичайно, для нас дуже важлива ЗВТ з найбільшим світовим ринком, який включає близько 500 млн осіб зі щорічним доходом $39 тис. на душу населення. Цей ринок більший, ніж Митний союз і навіть США», - сказала економіст.

За її словами, це угода цивілізаційного характеру, що охоплює правила конкуренції, держпідтримки, права інтелектуальної власності.

«Притому якщо з європейської сторони майже всі митні тарифи скасовуються вже в перший рік дії ЗВТ, то для України встановлені певні перехідні терміни. Це тим більше важливо, що сьогодні в ЄС досить високий рівень тарифного захисту: так, максимальна ставка ввізного мита становить майже 75%. Але головну проблему сьогодні становлять нетарифні бар'єри - санітарні та фітосанітарні, технічне регулювання. Їхнє усунення якраз і відкриває вітчизняним підприємствам повноцінний доступ до ринків ЄС. Тим самим, угода буде абсолютно взаємовигідною, навіть з деякою перевагою на користь Києва, і все, що буде робитися в її рамках, наближатиме нас до нашої стратегічної мети - до повної інтеграції з найбільшим економічним угрупуванням світу», - акцентувала чиновник.

Фарафонова також додала, що ЗВТ дозволить створити гармонізоване правове поле, яке забезпечить діяльність суб'єктів торговельних відносин шляхом наближення національного законодавства до європейського. «Також ЗВТ буде стимулювати конкуренцію і, відповідно, зростання якості наших товарів і послуг (і їх номенклатуру) - у тому числі за рахунок переоснащення та модернізації виробництва, плюс обмежить монополізм на ринках. Звичайно, все це зажадає капіталовкладень і становить певну загрозу тим внутрішнім виробникам, які не готові оновлюватися і розвиватися. Але треба розуміти, що модернізація в ім'я конкурентоспроможності виправдана, оскільки відкриває нашим товарам не тільки європейський, а й увесь світовий ринок, адже стандарти Євросоюзу ставлять дуже високий рівень якості», - підкреслила фахівець.

Нарешті, резюмувала вона, ЗВТ допоможе притоку іноземних інвестицій, оскільки привнесе в українське інвестиційне поле європейські інвестиційні норми і правила. «Інші ефекти угоди - підвищення ефективності розміщення трудових ресурсів, ефективності митних процедур і митних органів», - резюмувала Фарафонова.

Нагадаємо, 15 травня поточного року Європейська комісія схвалила проект рішення Ради ЄС про підписання Угоди про асоціацію з Україною. Документ містить не тільки політичну складову, але також передбачає створення зони вільної торгівлі Україна-ЄС.

Посол ЄС в Україні Ян Томбінський заявив, що Євросоюз може повернутися до підписання Угоди про асоціацію з Україною, у разі її провалу в листопаді цього року, не раніше літа 2015 року.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

218