Реалізація міждержавних зобов'язань України за Договором про скорочення та обмеження стратегічних наступальних озброєнь вийшла на фінальний етап, заявив Президент України Віктор Янукович, повідомляє прес-служба Глави держави.

«Сьогодні можна з упевненістю заявити, що практична реалізація міждержавних зобов'язань України за Договором про скорочення та обмеження стратегічних наступальних озброєнь вийшла на фінальний етап. Символічним є той факт, що вилучення та утилізація твердого ракетного палива та корпусів ракетних двигунів міжконтинентальних балістичних ракет проходить саме на Павлоградському хімічному заводі, який за радянських часів виробляв тверде ракетне паливо для таких ракет», - сказав Янукович на церемонії відкриття об'єкта з утилізації порожніх корпусів ракетних двигунів на базі ДП «Науково-виробниче об'єднання «Павлоградський хімічний завод».

За словами Глави держави, створення на Павлоградському хімзаводі сучасної та екологічно безпечної технологічної лінії дозволить Україні не залишати нащадкам небезпечних наслідків перебування ядерної зброї на її території.

«Ми крок за кроком будемо виконувати наші міжнародні зобов'язання. Приємно ще раз підкреслити, що все, що було вирішено в квітні 2010 року з президентом Обамою, практично сьогодні реалізовано», - констатував Глава держави.

У свою чергу, надзвичайний і повноважний посол США в Україні Джон Теффт зазначив, що зараз реалізується домовленість, яка була узгоджена між Януковичем і Обамою в 2010 році.

За його словами, Агентство міністерства оборони США, починаючи з 1999 року, вклало 194 мільйони доларів на демонтаж, зберігання та знищення твердого ракетного палива та корпусів двигунів.

«Крім того, що ця установка здатна утилізувати корпуси ракетних двигунів, вона здатна знищувати корпуси протипіхотних мін, сприяти просуванню України в ліквідації цієї зброї за програмою «Партнерство заради миру», - зазначив посол.

Теффт також висловив вдячність уряду України і працівникам Павлоградського хімічного заводу. «Ми вітаємо Україну зі сміливим рішенням стати без'ядерною державою. Ми вітаємо Вас, пане Президенте, працівників тут, у Павлограді, і всіх людей у цьому регіоні, які роблять цей регіон безпечним місцем», - сказав він.

Під час особистого спілкування з послом США Президент України назвав сьогоднішній запуск заводу з утилізації порожніх корпусів ракетних двигунів історичним.

Нагадаємо, 12 квітня 2010 року в ході зустрічі Президента України Віктора Януковича з президентом США Бараком Обамою в рамках саміту з ядерної безпеки у Вашингтоні була досягнута домовленість про вивезення з території України наявних запасів високозбагаченого урану в обмін на фінансову і технологічну компенсацію (більше 60 млн дол США).

У серпні 2011 року президент США у листі на адресу Президента України зазначив, що США залишаються відданими зобов'язаннями щодо введення в Україні в експлуатацію ядерної установки - джерела нейтронів на базі Харківського фізико-технічного інституту не пізніше квітня 2014 року.

За сприяння США триває утилізація твердого ракетного палива міжконтинентальних балістичних ракет РС-22 (SS-24). Цей процес був активізований за результатами двосторонніх домовленостей в ході Вашингтонського і Сеульського саміту з питань ядерної безпеки у 2010-му і 2012 роках. Зокрема, у травні 2012 року на Павлоградському хімічному заводі завершено роботи з утилізації твердого палива із найбільш небезпечних ракетних двигунів третього ступеня. Тривають роботи щодо вилучення палива з двигунів другого ступеня. На завершальній стадії перебуває проект з будівництва об'єкта щод утилізації порожніх корпусів двигунів.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

318