Відповідно до результатів експертизи науково-дослідної лабораторії Ботанічного саду імені академіка Олександра Фоміна, із 289 висаджених цієї весни у Києві каштанів тільки два виявилися сорту «Бріотті». Про це повідомив радник голови КМДА Олександр Мазурчак на брифінгу в Києві.

«Питання в тому, де могла бути така підміна. Чи то з італійської сторони була завезена така партія, чи підміна була зроблена вже у нас, в Україні. Зараз розслідуванням займається прокуратура. Справа на контролі голови КМДА», - повідомив Мазурчак.

За його словами, столична адміністрація провела тендер, який виграло ТОВ «Професійний садівник». Ця компанія повинна була поставити Києву саджанці каштанів сорту «Бріотті», закуплених у італійської фірми.

Разом з тим, за словами Мазурчака, із завезених каштанів 18 виявилися сорту Баумана, 11 - Глобра і тільки два - «Бріотті», решта - звичайний білий каштан.

Радник Попова повідомив, що через цей інцидент планується звільнити керівника Шевченківського управління «Київзеленбуду».

«Або він причетний до цієї підміни, або ж не забезпечив контроль за постачанням рослин», - сказав він.

Мазурчак підкреслив, що КМДА має три версії подій: в української фірми була змова з італійцями на постачання не тих дерев; підміна була зроблена вже в Україні і третя версія - політичні мотиви для дискримінації Попова, повідомляє «УНІАН».

Мазурчак заявив, що планується зняти зразки ґрунту з-під коріння дерев, разом з яким вони були привезені до Києва, і таким чином визначити, італійські це каштани чи вирощені в Україні.

Він повідомив, що каштани сорту «Бріотті» коштують на третину дорожче, ніж звичайні білі каштани: один саджанець «Бріотті» - 430 євро, один саджанець білого каштана - 300 євро.

Однак він зазначив, що економічних втрат через цю аферу місто не зазнало, оскільки поки була заплачена половина суми від вказаної у договорі. Загальна сума становить 980 тис.грн.

Нагадаємо, у травні екологи заявили, що на Хрещатику замість заявлених каштанів «Бріотті», стійких до мінуючої молі, у квітні висадили звичайні кінські каштани білого кольору.

Екологи звернулися до Генеральної прокуратури України з проханням розібратися у закупівлях каштанів «Бріотті» для Києва.

17 травня у прокуратурі Києва повідомили, що розпочато перевірку з приводу закупівлі каштанів, висаджених на головній вулиці столиці.

Крім того, фахівцям фітосанітарної інспекції дано доручення перевірити дерева на наявність хвороб і встановити, чи відповідають висаджені каштани сорту, прописаному у договорах, повідомили у прес-службі прокуратури Києва.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

174