Зона вільної торгівлі з Євросоюзом дозволить експортерам України заощадити 487 млн ​​ євро на зниженні експортних мит. Про це глава торговельно-економічної секції українського представництва ЄС Ніколас Бердж заявив на конференції, передає кореспондент ForUm'у.

За словами чиновника, скорочення митних тарифів матиме важливий ефект для економіки. «Якщо ЗВТ буде повністю працювати, то 95% імпортних тарифів також обнуляться, а ті, що залишилися, будуть зменшені. Це насамперед відіб'ється на українському АПК та металургії», - сказав фахівець.

У цьому контексті урядовий уповноважений з питань євроінтеграції Валерій П'ятницький зазначив, що позиція Києва щодо перегляду ставок імпортних мит (щодо 371 товарної позиції) у рамках членства у СОТ незмінна, однак це відбуватиметься не у загальному пакеті, а сегментуватиметься за галузями. «Усі позиції згруповані у кілька видів, кожна група буде обговорюватися окремо. Для цього потрібно домовитися з країнами, які зацікавлені у тій чи іншій групі», - уточнив П'ятницький.

І додав, що даний переговорний процес цікавий всім, включаючи Брюссель, який зацікавлений вирішити це питання у контексті загальної Угоди про асоціацію.

Нагадаємо, 15 травня поточного року Європейська комісія схвалила проект рішення Ради ЄС про підписання Угоди про асоціацію з Україною. Документ містить не тільки політичну складову, але також передбачає створення зони вільної торгівлі Україна-ЄС.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

210