Експерти вважають, що представникам української влади та опозиції необхідно виробити єдину позицію щодо подальшої долі газотранспортної системи.

У той час як представники уряду заявляють про можливу приватизацію ГТС, опозиційні політики закликають українців до протестів проти цього. Опитані експерти вважають, що такий стан речей демонструє як Росії, так і Європі високі політичні ризики, які пов'язані з подальшим використанням української ГТС для транзиту газу. Таким чином, Росія і надалі буде змушена будувати обхідні газопроводи для поставок блакитного палива до Європи, а ЄС і надалі буде проявляти пасивну позицію щодо створення консорціуму з експлуатації української ГТС.

Таким чином, через політичну плутанину обсяги транзиту газу по території України будуть поступово знижуватися, а єдиною можливістю заповнення «труби» стане промисловий видобуток сланцевого газу, який почнеться через кілька років.

«Дискусії між нинішньою владою і опозицією демонструють високі політичні ризики, які пов'язані з невизначеністю подальшої долі ГТС. Зверніть увагу - на приватизацію ГТС не пішла ніяка влада за останні два десятиліття, хоча це питання обговорюється ще з 1996 року. Питання про ГТС занадто сильно політизується, і сьогодні цю ситуацію дуже складно змінити. Якби не було такої політичної складової у цьому питанні, експлуатація ГТС лежала б виключно в економічній площині і не викликала таких бурхливих політичних дискусій», - сказав Богдан Соколовський, екс-уповноважений Президента України з питань енергетичної безпеки.

«Мені здається, що навіть в уряді зараз немає єдиної думки про подальшу долю ГТС, не кажучи вже про те, щоб знайти спільну мову з опозицією», - додав він.

Експерти вважають, що саме політична невизначеність в Україні стала причиною пасивної позиції Європи у створенні тристороннього консорціуму Україна-ЄС-Росія, а також причиною того, що «Газпром» почав будівництво обхідних Північного і Південного потоків.

«Опозиції у питанні ГТС потрібно зайняти більш конструктивну позицію, а не просто критикувати будь-яку ініціативу влади. Я б хотів, щоб у виступах лідерів опозиції по темі ГТС було більше конкретики. Потрібно не просто говорити, що все погано, а пропонувати, що потрібно зробити», - каже БЮТівець Олександр Гудима, колишній член парламентського комітету з питань паливно-енергетичного комплексу.

У той же час опитані фахівці зійшлися на думці, що на колишні обсяги транзиту російського газу, які в попередні роки становили близько 100-120 млрд кубів на рік, українська ГТС вже не вийде.

Але Гудима впевнений, що навіть у разі зниження обсягів транзиту російського газу по українській ГТС, вона «сухою» не залишиться. Він нагадав, що в найближчі роки американські компанії Shell і Shevron почнуть промисловий видобуток сланцевого газу на території України, і ми можемо почати його продавати в Європу, здійснюючи поставки з власної ГТС.

Нагадаємо, раніше уряд передав на розгляд парламенту законопроект про вилучення ГТС з переліку об'єктів, що не підлягають приватизації.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

222