Україна залишається найважливішим партнером Європи, у т.ч. у світлі політики «східного партнерства». Про це глава торговельно-економічної секції українського представництва Євросоюзу Ніколас Бердж заявив на конференції, передає кореспондент ForUm'у.

За словами чиновника, інтеграційний діалог з Києвом розпочався ще у 1994 р., коли було підписано угоду про партнерство, і сьогодні обидві сторони розуміють, що треба рухатися в бік економічного зближення і політичної асоціації.

«Угода про асоціацію - революційний крок, який за своїм наповненням перевершує будь-які аналогічні договори ЄС. Угода охоплює всі аспекти двосторонніх відносин: економіку, право, освіту, культуру. При цьому угода формує порядок денний внутрішньої реформи для України, а серцевина документа - глибоке взаєморозуміння щодо поглибленої та всеосяжної зони вільної торгівлі (ПВЗВТ)», - зазначив він.

Бердж додав, що на Євросоюз припадає приблизно 1/3 українського зовнішнього товарообігу, а з запуском поглибленої та всеосяжної зони вільної торгівлі ця частка напевно зросте і створить нові можливості для українського бізнесу.

«Загалом підписання договору про асоціацію дозволить поліпшити умови життя в Україні. Кілька днів тому Єврокомісія рекомендувала Раді Європи і Європарламенту просуватися в напрямку підписання угоди з Києвом у листопаді», - акцентував представник Брюсселя.

Але Україні ще багато чого потрібно зробити для підписання, уточнив він, «це стосується випадків вибіркової юстиції, виборчого законодавства, а також Порядку денного асоціації (реформи, спрямовані на синхронізацію українського правового поля з європейським). За всіма цими напрямами є певний прогрес, однак є над чим працювати і надалі».

Урядовий уповноважений з питань євроінтеграції Валерій П'ятницький підкреслив, що одним з ключових питань торговельної інтеграції з ЄС є технічне регулювання.

«Без істотної модернізації в даній сфері, без її гармонізації з міжнародними правилами дуже важко сподіватися, що вітчизняний виробник буде успішним на європейському ринку в багатьох сферах. Більше того, це ключова сфера нетарифного регулювання, в якій сьогодні лежать основні міжнародні торговельні бар'єри. І тут у нас залишаються невирішені питання», - сказав фахівець.

Нагадаємо, 15 травня поточного року Європейська комісія схвалила проект рішення Ради ЄС про підписання Угоди про асоціацію з Україною. Документ містить не тільки політичну складову, але також передбачає створення зони вільної торгівлі Україна-ЄС.

Посол ЄС в Україні Ян Томбінський заявив, що Євросоюз може повернутися до підписання Угоди про асоціацію з Україною, у разі його провалу в листопаді цього року, не раніше літа 2015 року.

Андрій Боярунець,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

229