В Україні з 1 січня 2014 року пропонується всі автомобілі оснастити відеореєстраторами. Інакше водії будуть оштрафовані. Таке нововведення на законодавчому рівні хоче закріпити народний депутат Геннадій Москаль. Політик зареєстрував у Верховній Раді законопроект «щодо використання відеореєстратора під час експлуатації автомобіля».

«Суть законопроекту зводиться до того, що кожен автомобіль повинен бути оснащений відеореєстратором, а його записи можуть використовуватися як докази у кримінальному провадженні. Я не думаю, що встановлення цих приладів вдарить по кишені автомобілістів. Їхня вартість починається від 200 гривень, а це менше 20 літрів бензину. Користі у спірних ситуаціях, у тому числі з ДАІ, набагато більше», - написав Москаль.

Політик пропонує доповнити Кодекс про адміністративні правопорушення статтею, у якій би передбачався штраф від 18 до 54 гривень за відсутність або невключення відеореєстратора в автомобілі.

«ЗМІ повідомляють, що відеореєстратори допомагають розкривати злочини, а також захищають водіїв, які дотримуються Правил дорожнього руху, від випадків необґрунтованого притягнення до відповідальності у разі ДТП, безпідставних звинувачень з боку інспекторів ДАІ, від різного роду шахрайств на дорозі. Практика показує, що витрати на покупку відеореєстратора, навіть найдешевшого, окупаються з лишком у разі попадання у неприємну ситуацію на дорозі», - йдеться у пояснювальній записці до законопроекту.

Про те, чи допоможе встановлення відеореєстраторів змінити ситуацію на українських дорогах, ForUm питав у народних депутатів і експертів:

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

873