Літо, яке за календарем розпочнеться майже за два тижні, а за фактом стартувало півмісяця тому, буде дуже спекотним і дощовим, прогнозують синоптики, пише «Сьогодні».

«Конкретні прогнози на такий тривалий термін робити складно, але, по всій видимості, літо-2013 буде спекотнішим, ніж попереднє, і це підтверджує загальну тенденцію до потепління. Думаю, що в наступні три місяці нас чекають періоди посухи і аномально високої температури, які будуть чергуватися з сильними дощами і зливами», - розповів заступник начальника Українського Гідрометцентру Анатолій Прокопенко.

За його словами, на самому початку літа температура буде помірною: «У перші два тижні червня повітря прогріється максимум до 30 градусів, йтимуть дощі та грози, потім температура буде поступово підніматися. Найбільш спекотним періодом стане липень - перша половина серпня», - каже Прокопенко.

Синоптик зазначив, що у цей період, але у різний час в різних областях температура повітря прогріється до +38 градусів, а місцями і до +41: «Максимальна температура буде одночасно не у всій країні, тому що територія у нас велика, але те, що спека встигне «пройтися» скрізь, це факт. Починаючи з третього тижня серпня температура знову почне падати і буде приблизно такою ж, як на початку червня», - вважає заступник начальника Гідрометцентру.

За його словами, зливи та грози цього літа будуть часто, адже початок «сезону дощів» помітний вже зараз. «Взагалі, українцям є сенс звикати до того, що кожне нове літо буде все більш теплим і спекотним. Глобальне потепління дає про себе знати», - додав він.

При цьому синоптик зауважив, що цілком можлива зміна прогнозу на літо: «Наприклад, цей травень вийшов по-літньому спекотним, хоча, за нашими даними, такого не повинно було бути», - зазначив Прокопенко.

Народний синоптик Валерій Некрасов згоден з офіційними прогнозами: за його даними, сильні дощі будуть в Україні все літо, причому майже щодня, аж до середини серпня. Він вважає, що у червні та на початку липня в країні буде тепло, вітряно і дощитиме. Правда, гроза у першому місяці літа пройде тільки один раз – 10-го числа. Починаючи з 10-х чисел липня температура буде підніматися, і настане спека, яка триватиме до середини серпня. До речі, в липні, за даними Некрасова, грози будуть супроводжуватися градом. Друга половина серпня, за його словами, обіцяє бути, в основному, похмурою і сухою, але теплою.

Дощ може зіпсувати українцям і деякі основні літні свята. На День Конституції, 28-го червня, народний синоптик обіцяє тепло, але дощ, а на Івана Купала, 7 липня, коли прийнято стрибати через багаття, буде вітер з грозами. А от у День Незалежності України, 24 серпня, буде сухо.


Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

389