Фінансові векселі можуть сприяти зниженню вартості ресурсів, пожвавленню кредитування і підвищення ліквідності банків.

Про це заявили опитані «Дзеркалом тижня» експерти у статті «Фінансова векселіада».

«Такий вид відшкодування ПДВ буде працездатним, нехай і менш вигідним, ніж живі гроші», - зазначив керуючий партнер Capital Times Ерік Найман.

На потенційну користь інструменту в коментарях газеті вказав і керівник податкового департаменту Group DF Володимир Діденко.

«Векселі - це, якоюсь мірою, квазігроші. Тому випуск таких цінних паперів може бути гарним рішенням у ситуації. Відповідно до кращих міжнародних практик, ринок очікує чіткої комунікації з боку потенційного емітента. Система повинна бути прозорою і зрозумілою, такою, де правила гри однакові для всіх», - підкреслив Діденко.

Свідченням того, що подібні ЦП можуть приносити певну користь в Україні, є не тільки досвід випуску ПДВ-облігацій в 2010 р., але і міжнародна практика. Як розповідає партнер МЮФ Integrites Всеволод Волков, такі інструменти використовуються в багатьох країнах - як у розвинених (наприклад, в США, Франції), так і третього світу.

«Не думаю, що сам по собі цей інструмент може викликати якісь негативні реакції з боку МВФ. МВФ, швидше за все, буде цікавити те, як такі інструменти будуть враховуватися при визначенні державного боргу», - доповнює експерт.

У статті також зазначається, що у разі ефективності використання зазначеного інструменту може підвищитися ліквідність банків, знизитися вартість ресурсів, пожвавитися кредитування.

Нагадаємо, що з 1 січня 2013 року набули чинності положення Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення адміністрування податків і зборів», які передбачають введення фінансового векселя для оформлення заборгованості, зокрема, бюджетної. Верховна Рада України 18 квітня ухвалила у першому читанні проект закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення процедури з фінансових векселів».

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

146