Введення в Україні сучасного цивілізованого обігу векселів цілком вчасне. Про це, як повідомляє кореспондент ForUm`у, президент Українського союзу промисловців і підприємців (УСПП) Анатолій Кінах заявив у ході засідання Правління організації.

За словами економіста, вексель як борговий документ - це поширена світова цивілізована практика, яка може бути ефективною і в нашій країні. «Ця тема дуже актуальна, оскільки багато вітчизняних підприємств відчувають нестачу оборотних коштів, а дорогі кредитні ресурси їм недоступні», - сказав фахівець.

Тому він у цілому підтримує пропозиції, сформульовані у законопроекті «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення процедури у фінансових векселях». Але при цьому дуже важливо, щоб Рада і Кабмін врахували багато принципових деталей, зазначив глава УСПП. «Потрібно створити механізми вексельних розрахунків при заборгованості держбюджету перед місцевими бюджетами, при відшкодуванні негативного сальдо ПДВ, що допоможе вирішити проблему обігових коштів підприємств», - акцентував Кінах.

І звернув увагу, що разом з прийняттям відповідного законодавства Кабмін повинен попрацювати над порядком обігу векселів.

«У ньому має бути враховано, що якщо платник податків отримує від держави вексель, він повинен мати право розраховуватися ним за своїми поточними зобов'язаннями перед бюджетом, зокрема, при сплаті ввізного імпортного податку на додану вартість. Цей порядок має передбачати контроль дисконтування векселів, їхнього обігу в банках», - зазначив економіст.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

275