Політолог, голова правління Інституту української політики Кость Бондаренко констатує, що аргументи колишнього опозиційного народного депутата Андрія Шкіля щодо політичного переслідування українською владою можуть бути недостатніми для Франції.

«У принципі, Франція є країною, яка рідко надає політичний притулок. Вона досить важко реагує на подібне прохання. Тому я оцінюю як невисоку ймовірність його отримання Шкілем», - зазначив він.

На його думку, Шкіль мав би надати серйозні аргументи французам щодо того, що його переслідують в Україні.

«На тлі заяви Рената Кузьміна, що відносно Шкіля у Генпрокуратури немає претензій, і його ніхто не переслідує, шанси опозиціонера стали ще менші. Так, і його звинувачення трохи туманні, він апелює до справи 12-річної давнини, про яку ніхто не згадує. Таким чином, аргументи Шкіля мало переконують», - додав він.

Відмову Чехії надати притулок Шкілю він пояснив процедурними моментами. «Справа в тому, що якщо Чехія не надавала йому візу для в'їзду, то вона не має права розглядати питання про притулок. Згідно з Дублінською угодою, яку ніхто не скасовував, він повинен був просити його у країни, яка дала йому візу. Це Франція», - резюмував глава правління Інституту української політики.

Нагадаємо, Чехія припинила розгляд прохання Шкіля щодо надання йому політичного притулку. Як заявила в інтерв'ю «Радіо Свобода» чеський адвокат Шкіля Марина Махіткова, у понеділок він вилетів до Франції, в якій також попросить захисту.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

243