Депутати Національної асамблеї Франції проголосували за те, щоб виключити з французького законодавства слово "раса".

Законопроект був запропонований альянсом Лівий фронт. На думку одного з ініціаторів, депутата Альфреда Марі-Жана, поняттю «раса» не місце у французькому законодавстві тому, що ця концепція стала «основою для найгірших ідеологій», зазначає «Agence France-Presse».

Якщо законопроект буде прийнятий вищестоящими інстанціями, то зміни очікуватимуть кримінальний і кримінально-процесуальний кодекси країни, а також закон про свободу друку 1881. Проте термін «расизм» у них залишиться, оскільки він, на думку депутатів, не передбачає наявності рас.

Зміни до конституції, де також згадується слово «раса», вноситися поки не будуть. Депутати-соціалісти сподіваються, що приймуть такого роду поправки наступним етапом і намітили їх внесення до парламенту в липні. Тим більше, що під час передвиборної кампанії внести зміни до основного закону пообіцяв французький президент Франсуа Олланд, пише «Lenta.ru».

У Франції зараз діє конституція П'ятої республіки, прийнята у 1958 році з ініціативи президента Шарля де Голля. У першій статті основного закону стверджується: «Франція є неподільною, світською, соціальною, демократичною Республікою. Вона забезпечує рівність перед законом усіх громадян незалежно від походження, раси чи релігії».

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

218