Експерти прогнозують, що Україна зможе покращити зовнішньоторговельний баланс завдяки скороченню споживання російського газу, збільшення експорту сільськогосподарської продукції та політиці імпортозаміщення.

«Якщо ви подивитеся статистику, то побачите, що основною статтею скорочення імпорту в першому кварталі стало скорочення закупівель російського газу. Враховуючи літні місяці і відповідно те, що найближчим часом його ми купувати не будемо, показники зовнішньоторговельного балансу можуть також обнадіювати. Хоча це поліпшення буде тимчасовим, тому що в наступних кварталах все одно доведеться закуповувати газ», - розповідає аналітик Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь.

У той же час, за його словами, дещо поліпшити у майбутньому торговий баланс зможе збільшення експорту сільськогосподарської продукції.

«За деякими позиціями у тваринницькій продукції нам дозволила експорт Європа. Хоча все одно одним із ключових джерел поліпшення балансу стане експорт продукції рослинництва - зернових і олійних культур». Вони вже зараз займають вагоме місце у нашому експорті, входячи до четвірки ключових його позицій», - зазначив аналітик.

Директор аналітичного департаменту компанії Pro-Consulting Олександр Соколов вважає, що запорукою поліпшення торговельного балансу може стати політика імпортозаміщення.

«Якщо ми продовжимо розвивати програму імпортозаміщення, що в тому числі передбачає пошуки нових джерел енергоресурсів, зростання продажів наших товарів на зовнішніх ринках, перегляду митної політики, ми зможемо побачити тенденцію січня, коли вперше за 4 роки ми зафіксували профіцит зовнішньоторговельного балансу», - розповів експерт.

Нагадаємо, що, згідно з даними Державної служби статистики, від'ємне сальдо зовнішньої торгівлі товарами в Україні за січень-березень склало 1 мільярд 986,8 млн доларів.

Таким чином, у порівнянні з дефіцитом за аналогічний період: 2012 рік (-2,92 мільярда доларів), негативне сальдо зменшилося на 32%.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

193