Згідно з даними державної служби статистики, в 2012 році обсяг річних наявних доході в розрахунку на 1 людину в середньому по країні збільшився на 2,29 тис. грн. і становить 23,93 тис. грн, повідомляє прес-служба Незалежної асоціації банків України (НАБУ).

Найбільше зростання рівня таких доходів спостерігався в Києві (+7,08 тис. грн) та області (+3,63 тис. грн), а також у Дніпропетровській (+2,97 тис. грн), Донецькій (+2,65 тис . грн) і Запорізькій (+2,20 тис. грн) областях. Значне зростання доходів (близько 2 тис. грн) продемонстрували також Житомирська, Луганська, Рівненська, Львівська, Харківська та Одеська області.

У той же час дещо скоротилися обсяги кредитної заборгованості населення. Так, на початок квітня 2013 року загальний обсяг заборгованості фізичних осіб за банківськими кредитами (включаючи нараховані відсотки) склав 188,4 млрд грн, що на 3% менше, ніж роком раніше. При цьому року банки в основному розвивали дрібне споживче кредитування: обсяг іпотечних кредитів за останній рік зменшився на 28%, автокредитів - на 11%, зате обсяг споживчих кредитів зріс на 6 млрд грн, а їхня частка у кредитному портфелі фізичних осіб досягла 58%.

Зростання доходів населення і низька активність у сегменті іпотечного та автокредитування призвели до зниження показника закредитованості населення (відношення загального залишку за кредитами до наявного річного доходу громадян). У порівнянні з початком 2009 року, цей показник знизився на 27 п.п. (з 44% до 17%). Аналогічний показник, розрахований для працюючих громадян, знизився з 98% до 39%. Для порівняння: у Росії показник закредитованості зайнятого населення становить 43%.

На думку експертів НАБУ, існуючий рівень закредитованості створює умови для подальшого розвитку кредитування населення. У першу чергу це стосується регіонів, де цей показник нижчий, ніж у середньому по Україні. Наприклад, рівень закредитованості жителів Вінницької, Кіровоградської, Луганської, Полтавської, Рівненської, Сумської, Черкаської та Чернігівської областей не перевищує 10%. При цьому помірний рівень доходів порівняно зі столицею та окремими промисловими регіонами може формувати попит насамперед на невеликі за розміром споживчі кредити.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

175