Генеральна Асамблея ООН 15 травня ухвалила резолюцію, яка засуджує ескалацію сирійського конфлікту і закликає до його мирного врегулювання. Про це повідомляється на сайті організації.

Резолюцію, що носить рекомендаційний характер, підтримали представники 107 країн, у той час як 59 утрималися від голосування, а 12 (включаючи Росію і Білорусію, Китай, Іран, Сирію, Венесуелу і КНДР) виступили проти. Тим часом рік тому аналогічну резолюцію щодо Сирії підтримали 133 держави. Як пише Reuters з посиланням на неназваних дипломатів ООН, зниження підтримки резолюції пов'язане зі зростанням занепокоєння з приводу бойовиків, які борються в Сирії проти урядових військ.

Документ засуджує порушення в країні фундаментальних прав людини і гуманітарних прав, використання сирійською владою важких озброєнь і обстріл територій сусідніх країн. ООН пропонує створити для врегулювання конфлікту керівний орган перехідного періоду, який буде виконувати функції президента і уряду країни, перегляне конституцію і проведе вибори, пише «Lenta.ru».

Країни ООН привітали створення опозиційними силами Сирійської національної коаліції як сторони, яка зможе взяти участь у переговорах з врегулювання конфлікту. Росія, яка раніше відмовилася визнати цей орган, за даними AFP, заявила, що подібне визнання спровокує опозицію на посилення воєнних дій проти військ президента Сирії Башара Асада.

Російський МЗС розкритикував проект резолюції, заявивши, що документ має «необ'єктивний і однобічний характер», оскільки відповідальність за ситуацію у Сирії покладається в ньому виключно на офіційний Дамаск, у той час як дії противників Асада повністю ігноруються.

«Такий довільний розподіл терористів на «хороших» і «поганих» підриває таку необхідну зараз роботу щодо об'єднання міжнародних зусиль у боротьбі з цим злом», - йдеться в повідомленні Міністерства закордонних справ РФ.

Раніше у травні Росія і США домовилися провести міжнародну конференцію щодо врегулювання сирійського конфлікту.

Конфлікт між прихильниками і противниками Асада, який переріс у громадянську війну, триває у Сирії з березня 2011 року. За даними ООН, з початку воєнних дій у Сирії загинули не менше 80 тисяч осіб.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

196