Незалежний фінансовий експерт Анатолій Заїка вважає оцінку стану економіки України, надану аудиторською компанією Ernst&Young, найбільш об'єктивною. Так він прокоментував прогноз зростання ВВП України в 2013 році на рівні 1,1% (що вище прогнозних оцінок МВФ і ЄБРР).

«Оцінку стану економіки України, надану аудиторською компанією Ernst&Young зі значенням показника зростання ВВП на рівні 1,1%, можна вважати найбільш реалістичною», - зазначає аналітик.

На його думку, уповільнення темпів зростання ВВП пов'язане з останніми тенденціями розвитку світової економіки, які закономірно впливають на економічні процеси в Україні. Однак є й оптимістичні сигнали. «Послідовні кроки українського уряду, в тому числі шляхом внесення змін до законодавства, вселяють оптимізм щодо можливості досягнення прогнозних результатів», - сказав Заїка.

Експерт прогнозує, що одним із факторів збереження висхідного тренда економічного розвитку є досягнення домовленостей про поставку газу з Європи. Вони дозволять отримувати енергоресурси за вигіднішою ціною і є аргументом у переговорах з Росією, стимулюючи позитивну динаміку ВВП.

Крім того, на думку Заїки, активізації економіки певною мірою могло б посприяти впровадження фінансових векселів. «У суб'єктів господарювання об'єктивно виникає дефіцит оборотних коштів. А за допомогою такого фінансового інструменту ця проблема частково вирішитися», - сказав він.

Також, на думку експерта, вже сьогодні чиновникам доцільно звернути увагу на створення сприятливого клімату для експорту сільськогосподарської продукції нового врожаю.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

178