Більше 22 мільйонів українців страждають на серцево-судинні захворювання, левова частка яких закінчується раптовою зупинкою серця. Про це кореспонденту ForUm'у розповів президент Асоціації кардіологів України Володимир Коваленко.

«На жаль, ми маємо одну із найвищих смертностей, пов'язану з серцево-судинними захворюваннями. На сьогоднішній день вона складає близько 66%», - зазначив він.

За словами фахівця, серед причин таких високих показників смертності в Україні - надмірні фізичні та емоційні навантаження, діабет, генетична схильність, куріння, надмірна вага, а також зловживання алкоголем.

Коваленко зазначив, що відсутність профілактики та своєчасного лікування, внаслідок чого з'являється висока ймовірність летального результату, це проблема, з якою стикаються пацієнти з симптоматикою, яка слабко виявляється.

На його думку, єдиним можливим заходом щодо запобігання таких випадків є масова диспансеризація. «Дуже важливою є своєчасна профілактика, обстеження великих груп населення, тобто диспансеризація, використання сучасних методів дослідження, для того щоб виявляти таких пацієнтів. Не завдяки їхнім зверненням, а шляхом таких масових, національних медичних заходів, і в такому разі можна значно зменшити раптову смертність», - заявив медик.

Крім того, Коваленко підкреслив, що, крім регулярних консультацій у лікаря-кардіолога, електрокардіографії та ультразвукового дослідження серця, профілактикою серцево-судинних захворювань, є спорт, здорове харчування, попередження стресових ситуацій.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

390