Тарифи на теплову енергію в Україні підвищуватися не будуть. Про це заявив член Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері комунальних послуг, Валерій Кальченко в ході підсумкової конференції проекту Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Реформа міського теплозабезпечення в Україні», повідомляє прес-служба Нацкомпослуг.

Кальченко нагадав, що діючі тарифи на комунальні послуги не відповідають економічно обгрунтованому рівню. Зокрема, за його словами, середньозважений тариф на теплову енергію, який платить населення, становить 227 грн/Гкал. «При цьому економічно обгрунтований рівень тарифу становить 312 грн/Гкал. Таким чином, в середньому по Україні тарифи покривають близько 70% собівартості теплової енергії. Різницю підприємствам покриває держава», - зазначив чиновник.

Кальченко повідомив, що комісія розробила і подала на погодження Положення про встановлення тарифів на теплову енергію нижче економічно обгрунтованого рівня. «Комісія отримає право офіційно розрахувати і закріпити економічно обгрунтований тариф. Одночасно буде підтверджуватися розмір діючих (базових) тарифів на тепло для населення. Тобто тариф підвищуватися не буде», - підкреслив він.

«Такий порядок необхідний тільки для економічних розрахунків та проведення компенсацій різниці в тарифах. Розмір компенсацій буде розраховуватися як різниця між діючим та економічно обгрунтованим тарифом, помноженим на обсяг реалізованих підприємством комунальних послуг», - заявив чиновник.

Кальченко нагадав, що цього року на ці цілі у державному бюджеті передбачено 5 млрд 125 млн 600 тис. грн.

Також представник Нацкомпослуг пояснив, що такий підхід пропонується для того, щоб створити прозорий і зрозумілий механізм компенсації різниці в тарифах.

Як повідомляв ForUm, директор департаменту тарифної політики у сфері теплопостачання Національної комісії державного регулювання у сфері комунальних послуг Микола Расковський заявив, що для доведення тарифу на теплову енергію до економічно обгрунтованого рівня його необхідно підняти на 37%.

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері комунальних послуг, пропонує поетапне підвищення тарифів на тепло- і водопостачання, а також водовідведення з приведенням їх до економічно обгрунтованого рівня до 1 січня 2015 року.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

190