Персоною нон грата у Киргизії оголошений лідер Ліберально-демократичної партії Росії Володимир Жириновський. Депутат опозиційної фракції «Ата-Журт» Жилдизкан Джолдошова визнала сумнівними і образливими для Киргизії висловлювання російського політика.

Обурення депутатів киргизького парламенту викликали слова Жириновського про те, що киргизи у подяку за списання боргів повинні подарувати Росії озеро Іссик-Куль.

«Хто йому дав право робити такі заяви? Зазіхати на наш суверенітет? Думаю, після такого Жириновський не має морального права приїжджати до Киргизії», - заявила депутат Джолдошова.

Згідно з постановою парламенту, МЗС Киргизії повинне провести відповідні процедури, пов'язані з рішенням киргизьких депутатів про оголошення Жириновського небажаною персоною у Киргизстані. Крім того, депутати киргизького парламенту направлять керівництву Держдуми листа з проханням розглянути етичну сторону заяви Жириновського.

Як пояснюють експерти, Киргизія - парламентська республіка. Депутати мають пріоритет при вирішенні та визначенні важливих для країни питань.

Озеро Іссик-Куль розташоване на висоті 1700 метрів над рівнем моря і з усіх боків оточене горами. Довжина озера - більше 200 кілометрів, ширина - 40-60. Максимальна глибина - 709 метрів. Вода в озері солона, її склад повністю відповідає складу мінеральної води, пише «Lenta.ru».

Щорічно в санаторіях і будинках відпочинку, пансіонатах та дитячих оздоровчих центрах Іссик-Куля відпочивають близько мільйона туристів із СНД, в основному - з Казахстану та Росії. Пік курортного сезону припадає на липень-серпень, коли вода в озері прогрівається до 24 градусів.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

226