Голова Верховної Ради України Володимир Рибак вважає, що держава виділяє недостатню кількість коштів на розвиток книговидання та книгорозповсюдження. Про це він сказав під час парламентських слухань на тему: «Проблеми розвитку українського книговидання, книгорозповсюдження та перспективи підтримки книгочитання в Україні».

Рибак повідомив, що держбюджетом на 2013 рік на випуск книг передбачено виділити 37,5 млн грн.

«На жаль, цих коштів, звичайно, недостатньо, щоб вирішити складну ситуацію у сфері книговидання, книгорозповсюдження», - сказав Рибак.

Він повідомив, що в 1990 році, тобто в році, який передував оголошенню Незалежності України, в державі було видано понад 7 тисяч нових назв книжок сумарним накладом 177 млн ​​ примірників, що становило 3,4 примірника на одного тодішнього жителя, повідомляє «УНІАН» .

За словами спікера, починаючи з 1994 року, виробництво книг в Україні «впало до однієї книги на одного жителя». Він зазначив, що сьогодні в розрахунку на одного українця видається менше однієї книжки. Для порівняння Рибак навів приклади: в Іспанії видається 7,8 книги на одного жителя, в Італії - 4,4, в Росії - 4,5, у Білорусі - 4,1.

Рибак також зазначив, що певні сегменти книжкового ринку в Україні майже повністю належать іноземному, а не вітчизняному виробнику, зокрема, видання з ІT-технологій, з економіки.

Голова ВР підкреслив, що в Україні необхідно терміново стимулювати вітчизняну сферу книговидання.

Як раніше повідомляв ForUm, Кабінет Міністрів має намір виділити 272,035 млн гривень із державного бюджету на реалізацію концепції державної національно-культурної програми популяризації вітчизняної видавничої продукції та читання на 2014-2018 роки.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

268