В Україні підходить до завершення весняна посівна. Цього року в більшості регіонів вона пройшла за сприятливих погодних умов. Аграріям залишилося засіяти 5% площ. Переважно посіви знаходяться в доброму стані, а опади, прогнозовані в найближчі дні майже у всіх регіонах, сприятимуть формуванню майбутнього врожаю. Крім того, максимально використовуються зрошувані землі. Про це повідомив міністр аграрної політики і продовольства Микола Присяжнюк.

«Весняно-польові роботи поточного року, незважаючи на досить пізню весну, проходять в цілому організовано, з дотриманням агротехнологічних строків, і поступово наближаються до завершення», - зазначив міністр.

В Україні вже засіяно ярі зернові та зернобобові культури на площі 7,8 мільйона гектарів, або 95% до прогнозу, в тому числі 4,6 мільйона га кукурудзою на зерно, або 97%. Зараз триває сівба пізніх зернових - гречки, проса, рису, а також сої та соняшнику.

«Посів ярих культур в Україні завершиться найближчим часом. Залишилось засіяти близько 5% площ від попереднього прогнозу», - повідомив Присяжнюк.

Глава відомства також сподівається, що погода не вплине негативно на стан посівів. До того ж, в найближчі дні в Україні очікуються дощі, що сприяють формуванню врожаю поточного року.

Також зараз максимально використовуються зрошувані землі, проводиться робота по збільшенню їх площ.

«До поливу підготовлено понад 1 мільйон гектарів зрошуваних земель, і вже полито більше 20%. Спільно з Держводагентством ми приймаємо оперативні заходи щодо активізації роботи, в першу чергу, в Запорізькій, Миколаївській та Одеській областях», - підкреслив міністр.

Поряд із завершенням посівної сьогодні важливим фактором залишається догляд за посівами згідно всім агротехнологічними вимогам, зокрема, захист від хвороб, шкідників і бур'янів, а також підживлення ослаблених рослин.

Нагадаємо, Програма активізації розвитку економіки на 2013-2014 роки, затверджена урядом, передбачає відновлення і модернізацію систем зрошення на півдні України.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

121