Тайвань відкликав свого посла з Маніли і оголосив про те, що він припиняє наймати філіппінських робітників після того, як закінчився термін висунутого ним ультиматуму.

Тайвань вимагав від Філіппін офіційних вибачень за вбивство береговою охороною цієї країни китайського рибалки у спірних водах.

Маніла принесла офіційні вибачення за інцидент, але це сталося вже після закінчення терміну ультиматуму. Офіційну заяву зробив глава представництва Філіппін у Тайбеї Антоніо Базиліо. Він пообіцяв провести спільне розслідування інциденту і виплатити компенсацію сім'ї рибалки.

Прес-секретар президента Філіппін Бенігно Акіно 15 травня також заявив, що глава держави відправив на Тайвань свого спецпосланця, голову Культурного та економічного офісу Амадео Переза. Він повинен принести вибачення від імені президента. Однак Тайвань такі пояснення не влаштували, передає The Wall Street Journal.

Тайбей висунув ультиматум Манілі в неділю, 12 травня, через три дні після того, як філіппінська берегова охорона обстріляла тайванське риболовецьке судно. На Філіппінах стверджували, що співробітники берегової охорони діяли з міркувань самооборони. Риболовецьке судно нібито йшло на таран, тому філіппінці спробували вивести з ладу його двигун, пише «Lenta.ru».

Тайванські ж рибалки, які перебували на судні, стверджували протилежне. За їхніми словами, філіппінці почали переслідувати їх і відкрили вогонь, незважаючи на те, що рибалки не були озброєні. У корпусі рибальського судна співробітники правоохоронних органів знайшли отвори від 52 куль. При обстрілі смертельне поранення отримав 65-річний рибалка.

Інцидент стався у нейтральних водах, право на які оскаржують Філіппіни і Тайвань.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

231