Національний банк України, найімовірніше, продовжить дію норми про обов'язковий продаж експортерами 50% валютної виручки на міжбанківському ринку. Це дозволить не тільки утримувати стабільні позиції гривні, а й поповнити золотовалютні резерви.

«Вимога про продаж 50% валютної виручки експортерами було введена через необхідність збільшення припливу іноземної валюти в країну. Для експортерів ця вимога не є болючою, тому не здивуюся, якщо її дія буде продовжена», - сказав виконавчий директор міжнародного фонду Блейзера Олег Устенко. Зберігаючи вимогу про продаж 50% валютної виручки, регулятор може створити на ринку надлишок валюти, яку можна буде викуповувати для поповнення резервів.

«Дія норми про продаж половини валютної виручки буде продовжена, тому що інших варіантів залучення валюти в країну немає. Зараз її дефіцит балансує за допомогою дуже активних зовнішніх запозичень. Крім того, потрібно враховувати, що восени відбудеться традиційний сплеск попиту на валюту - це відбувається багато років поспіль, і 2013 не стане винятком», - сказав виконавчий директор центру соціально-економічних досліджень «CASE Ukraine» Дмитро Боярчук.

Що ж до розміру обов'язкового продажу валюти, то Олег Устенко вважає, що Нацбанк нічого змінювати не буде: «Курс гривні та надходження від експортерів в останні кілька місяців були відносно стабільними, тому знижувати цю планку навряд чи потрібно. Підвищувати її теж немає особливого сенсу. Я вважаю, що все залишиться як є на найближчі півроку».

Як повідомляють джерела в уряді, свою офіційну позицію з питання про дію вимоги про обов'язковий продаж валюти експортерами у розмірі 50% Нацбанк оприлюднить у найближчі дні.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

178