Експерти комітету Ради безпеки ООН вважають за необхідне ввести санкції відносно трьох юридичних і 12 фізичних осіб, у тому числі двох громадян України, підозрюваних у причетності до контрабандних операціях по зброї для КНДР.

За даними агентства, до списку людей, відносно яких експерти комітету з санкцій проти КНДР хочуть ввести такі заходи, крім українців потрапили дев'ять північнокорейських громадян і один громадянин Казахстану.

Також експерти вважають необхідним застосування санкцій до трьох північнокорейських організацій.

«Санкції не зупинили програми КНДР з розвитку ядерної і балістичної зброї, але... значно загальмували» північнокорейські розробки, цитує агентство доповідь експертів.

Також наголошується, що завдяки фінансовим санкціям і збройовому ембарго щодо Північної Кореї вдалося істотно скоротити кошти, що одержуються країною, які, в іншому випадку, могли б піти на фінансування заборонених програм, передає РІА «Новини».

Нагадаємо, у 2005 році КНДР оголосила себе ядерною державою. У 2006, 2009 і 2013 роках країна провела підземні ядерні випробування, які викликали протести з боку міжнародного співтовариства.

У березні цього року було прийнято резолюцію з новими санкціями проти Пхеньяна - вже четверту за рахунком. Вона дозволяє блокувати банківські транзакції, заморожувати рахунки КНДР, перевіряти повітряні і морські судна, а також дипломатів у пошуках великих сум готівки при підозрі, що вони спрямовані на розвиток ядерної та ракетної програм Пхеньяну.

 

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

368