13 травня Рада міністрів Європейського Союзу затвердила схвалену Європарламентом посилену угоду про спрощений порядок видачі віз для України. Угода розширює перелік осіб, які можуть використовувати спрощений візовий режим. Також скорочується список документів для отримання візи.

Уповноважений України з питань зовнішньополітичних й інтеграційних процесів Костянтин Єлісєєв зазначив, що, швидше за все, рішення набуде чинності вже 1 липня. Згідно з документом, процедурою спрощеного оформлення віз тепер можуть скористатися водії, які здійснюють міжнародні вантажні та пасажирські перевезення, журналісти і члени технічного персоналу, що супроводжують їх, учасники офіційних програм обміну, організованих муніципалітетами, близькі родичі, один з подружжя, діти, батьки, дідусі, бабусі , онуки, які відвідують громадян України, що проживають на території держав ЄС, або громадян ЄС, а також громадяни, що прямують до ЄС з метою лікування. Крім того, спрощено процедуру оформлення віз для представників громадських організацій з метою освітньої підготовки участі у семінарах, конференціях, учасників міжнародних виставок, конференцій, симпозіумів, представників релігійних громад, учасників офіційних програм ЄС з прикордонного співробітництва.

А п'ятирічні багаторазові і безкоштовні візи відтепер зможуть отримати депутати Верховної Ради та обласних рад, судді Конституційного та Верховного судів, прокурори національного та регіонального рівнів та їхні заступники, а також підприємці, які регулярно відвідують держави - члени ЄС.

Про те, наскільки простіше тепер буде українцям отримати шенгенську візу, ForUm запитав у експертів.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

757