Глава російського газового монополіста «Газпрому» Олексій Міллер заявляє, що газопровід «Ямал-Європа-2» в обхід України може бути побудований в «дуже-дуже» короткі терміни, бо не вимагає великих витрат.

«Ми добре знаємо, що магістральний газопровід «Ямал-Європа-1», ті потужності, які створені на території Білорусі та Польщі, вони були свого часу створені і побудовані з інфраструктурним доробком для будівництва другої нитки - «Ямал-Європа-2». ...І те, що проект може бути реалізований у дуже-дуже короткі терміни, є ще однією перевагою проекту «Ямал-Європа-2», - сказав Міллер.

Він підкреслив, що «Ямал-Європа-2» дійсно дуже важливий для таких країн як Польща, Словаччина, Угорщина, тому що реалізація цього проекту, без сумніву, підвищить надійність і стабільність поставок газу в ці країни.

За його словами, цей проект відрізняється від інших низкою істотних переваг.

«У першу чергу, я хотів би відмітити те, що проект не вимагає високих капітальних витрат, це недорогий проект. Друге, це проект, який є високоефективним. У нас на сьогоднішній день є попередні техніко-економічні оцінки цього проекту», - сказав глава «Газпрому».

Він підкреслив, що відповідно до меморандуму, який був підписаний нещодавно з польськими колегами в Санкт-Петербурзі, розпочато роботу з розробки техніко-економічного обґрунтування проекту «Ямал-Європа-2», яке буде завершено до кінця 2013 року. Результати розробки ТЕО будуть представлені широкій громадськості, зазначив Міллер, повідомляє «УНІАН».

«Найголовніше, що я хотів би підкреслити, і що відрізняє цей проект від інших проектів, що вже зараз є відповідна договірна база між Росією і Польщею - це міжурядова угода з реалізації проекту «Ямал-Європа-2». Саме ця міжурядова угода є основою для реалізації проекту «Ямал-Європа-2», - заявив Міллер.

Він повідомив, що з білоруськими колегами вже провели попередню оцінку щодо того, які роботи повинні бути виконані на території Білорусі.

«Можу сказати, що на першому етапі реалізації проекту, принаймні, якщо говорити про додатковий обсяг газу, який може транзитуватися через територію Білорусі та Польщі, а це 15 млрд куб. м газу, для того, щоб ці додаткові обсяги транзитувати нам, у принципі, потрібні тільки реконструкція і модернізація газотранспортної системи Білорусі. Це говорить про те, що ці роботи можуть бути виконані в дуже-дуже короткі терміни. І, відповідно, ми говоримо, що проект дійсно має дуже велику кількість конкурентних переваг. Найближчим часом буде завершено розробку ТЕО і результати розробки ТЕО будуть представлені громадськості», - зазначив Міллер.

Нагадаємо, Президент Польщі Броніслав Коморовський запевнив Президента України Віктора Януковича, що польська влада не братиме участь у газових проектах Російської Федерації, що створюють загрозу інтересам України.

Глава польського уряду Дональд Туск 5 квітня заявив, що влада Польщі не підтримує ідею будівництва ще одного газопроводу в обхід України, який міг би проходити через територію Польщі, в рамках проекту «Ямал-Європа-2».
 


 

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

199