Верховна Рада прийняла в першому читанні законопроект №2847 «Про внесення змін до Податкового кодексу України» щодо вдосконалення процедури з фінансових векселів.

Як повідомляє кореспондент ForUm'у, за законопроект проголосували 227 народних депутатів.

Як пояснив голова Комітету ВР з питань податкової та митної політики Віталій Хомутиннік, введення фінансових векселів передбачає добровільне їх використання.

«Не обов'язок платників податків - взяти вексель, йдеться про додаткову можливість отримати добровільно фінансовий інструмент, який можна використовувати як заставу, інструмент рефінансування», - сказав він.

Законопроектом передбачається внести зміни до Податкового кодексу, якими встановити, що до 1 січня 2014 року органи, що здійснюють казначейське обслуговування бюджетних коштів, на підставі отриманих висновків відповідних органів державної податкової служби із зазначенням сум ПДВ, що підлягають відшкодуванню з бюджету, можуть за заявами платників податків видавати їм зазначені у висновках суми бюджетного відшкодування шляхом видачі фінансових казначейських векселів.

У той же час депутатам не вистачило одного голосу для внесення змін до держбюджету-2013 щодо удосконалення процедури використання фінансових векселів.

За словами голови комітету з питань бюджету Євгена Геллера, даним законопроектом передбачалося затвердження порядку, згідно з яким Кабмін видавав би, погашав би казначейські векселі, а також порядок їх обороту.

Геллер зазначив, що змінами до бюджету пропонувалося ввести право відшкодовувати ПДВ такими векселями, у випадку якщо платник податків згоден ними скористатися. Він підкреслив, що тимчасово ведення фінансових векселів може врегулювати питання державної заборгованості, і дана ініціатива підтримана НБУ і Мінфіном.

У свою чергу народний депутат від Партії регіонів Анатолій Кінах зазначив, що такі зміни до держбюджету дозволять зменшити фінансовий тиск в умовах браку оборотних коштів, а інструмент фінансових векселів використовується в багатьох економіках світу.

Хомутиннік заявив, що депутатам варто повернутися до розгляду даного законопроекту, прийняти його не відразу в цілому, а в першому читанні за основу, після чого доопрацювати документ в комітеті, оскільки введення фінансового векселя буде корисним інструментом, як для держави, так і для платників податків.
 
Юлія Артамощенко,

 

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

834