Всесвітнє антидопінгове агентство на засіданні в Монреалі постановило збільшити в 10 разів пороговий рівень вмісту марихуани в організмі, при якому допінг-проба буде визнана позитивною, повідомили на офіційному сайті організації.

Пороговий рівень вмісту канабіноїдів був піднятий з нинішніх 15 до 150 нанограмів на мілілітр. За оцінками експертів, тепер спортсмени зможуть курити марихуану, не боячись отримати дискваліфікацію, навіть за день до старту.

Марихуана ніколи не була заборонена поза змаганнями, і в цей час «балуватися» нею дозволяли собі навіть такі суперзірки, як 18-разовий олімпійський чемпіон з плавання Майкл Фелпс. Стандартний термін дискваліфікації за позитивну пробу під час змагань становив 6 місяців, але часом курці відбувалися і «громадським осудом».

Аж до сьогоднішнього дня марихуана була найбільш часто вживаним допінгом, пояснив відомий експерт в області антидопінгу Микола Дурманов. Ще років три тому більше 40 відсотків позитивних допінг-випадків у спорті були пов'язані саме з каннабіноїдами.

При цьому марихуана ніяк не впливає на спортивні результати. Більше того, у відомому сенсі вона знижує можливості спортсменів змагатися і виступати на високому рівні. Але оскільки марихуана - неетичний препарат, що є легким наркотиком, з яким йде боротьба в багатьох країнах, фахівці визнали можливим його заборонити.

На думку Дурманова, підвищення порогу - це вимушений захід, що відображає активне використання марихуани і гашишу в молодіжній субкультурі.

Нагадаємо, у 2011 році Всесвітнє антидопінгове агентство розглядало можливість прирівняти нікотин до допінгу.

За матеріалами: Newsru.com,
 

 

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

603