Протягом останніх двох років на полицях вітчизняних магазинів все рідше можна побачити імпортні овочі. Вітчизняні ж не тільки задовольняють попит українців, але й активно завойовують іноземні ринки. Так, за перші три місяці 2013 р. експорт картоплі збільшився майже в 5,5 рази, помідорів - в 1,5, капусти - майже в 2, моркви, буряка, редьки, селери і ріпи - в 75, а цибулі - в рекордні 127 разів. Тому виробники не тільки успішно просувають овочеву вітчизняну продукцію за кордон, а й отримують доходи, повідомив міністр аграрної політики і продовольства Микола Присяжнюк.

«Українці поступово забувають, що таке закордонні овочі. У нашій країні виробляється достатньо цієї продукції, щоб задовольнити внутрішній попит. Крім того, ми успішно виходимо на зовнішні ринки. Тільки за рік ми змогли в рази, і навіть в сотні разів, збільшити обсяги експорту овочів. Тепер українську картоплю, помідори, цибулю, капусту, моркву, буряк і огірки можна зустріти на полицях країн світу», - зазначив Присяжнюк.

За перші три місяці поточного року порівняно з відповідним періодом минулого року експорт картоплі зріс з 1,2 тисячі тонн до 7,0 тисячі, помідорів - з 574 тонн до 813, цибулі - з 285 тонн до 36,4 тисячі тонн, капусти - з 1,1 тисячі тонн до 2,1 тисячі, моркви, ріпи, буряка, редьки і селери - зі до 8,8 тисячі тонн.

Поряд зі зростанням обсягів експорту ціни на овочеву продукцію в минулому місяці теж дещо збільшилися. Тому ціна, яка зараз встановилася на ринку, дозволяє як виробникам отримувати гідну оплату за свою роботу, так і покупцям не витрачати на овочі багато грошей.

«У квітні сталося сезонне зростання вартості овочів. Хоча, за даними Держкомстату, їх ціна все одно нижча за минулорічну на 16,6%. Зараз ми очікуємо новий урожай, тому ціна буде стабільною», - підкреслив міністр.

 

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

192