Верховна Рада України дозволила ввезення та реалізацію в Україні етилованого бензину і свинцевих добавок до нього в обсязі 1 000 тонн на рік, передає кореспондент ForUm'у.

«За» проект закону про внесення змін до Закону України «Про заборону ввезення і реалізації на території України етилованого бензину та свинцевих добавок до бензину» щодо авіаційного палива проголосували 290 народних депутатів. Закон прийнято за основу і в цілому.

Глава парламентського комітету з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків катастрофи на ЧАЕС Ірина Сех під час обговорення заявила, що ввезення етилового бензину та свинцевих добавок в Україні заборонено з 2003 року. Зокрема, Україна взяла на себе міжнародні зобов'язання, оскільки це паливо дуже токсичне і шкодить екології.

У свою чергу доповідач голова Державної авіаційної служби Анатолій Колісник заявив, що законопроект передбачає дозвіл ввозити в Україну етилований бензин в обсязі не більше 1000 тонн на рік. Він необхідний для заправки повітряних суден з поршневими двигунами.

Народний депутат від фракції Партії регіонів Віктор Будковський додав, що «в даний момент у жодній країні світу не вирішено питання заправки сучасної техніки з поршневими двигунами іншим бензином». Він пояснив, що використання даного бензину вимагають технічні характеристики літаків і вертольотів з поршневими двигунами. Регіонал наголосив, що такий вид палива необхідний вітчизняній військовій та цивільній авіації.

Довідка. Етилований бензин містить тетраетилсвинець - сильна отрута, яка вибірково вражає нервову систему, викликаючи гострі та хронічні отруєння.
 
Юлія Артамощенко,

 

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

239