Уряд розробив нормативну базу для проведення повторних виборів до Верховної Ради України в одномандатних округах, у яких на попередніх виборах було неможливо встановити результати.

Як повідомляє прес-служба Кабміну, відповідний законопроект «Про повторні вибори народних депутатів України до Верховної Ради України VII скликання у деяких одномандатних округах у зв'язку з неможливістю встановлення підсумків голосування і результатів виборів народних депутатів України 28 жовтня 2012 року» схвалено на засіданні Кабінету Міністрів України 13 травня.

«Це буде закон одноразової дії, оскільки склалася унікальна за роки незалежності ситуація, коли у кількох округах виявилося неможливим встановити результати волевиявлення громадян», - йдеться у повідомленні.

Проектом закону пропонується встановити, що проведення повторних виборів народних депутатів України у цих одномандатних виборчих округах буде здійснюватися відповідно до статей 104 (повторні вибори) і 107 (особливості підготовки і проведення позачергових виборів депутатів) Закону України «Про вибори народних депутатів України» на підставі рішення Центральної виборчої комісії, яке приймається не пізніше, ніж через 15 днів після набрання чинності цього Закону.

Таким чином уряд врахував зауваження, висловлені в остаточному звіті Місії спостереження ОБСЄ/БДІПЛ за виборами, які відбулися 28 жовтня 2012 року, зокрема, щодо створення законодавчих засад для проведення повторних виборів народних депутатів України у 94, 132, 194, 197 і 223 одномандатних виборчих округах.

Проект закону був розроблений у зв'язку з прийняттям ЦВК постанови від 5 листопада 2012 року про неможливість достовірного встановлення підсумків голосування і результатів виборів народних депутатів у п'яти одномандатних виборчих округах. А також у зв'язку з визнанням 8 лютого 2013 року Вищим адміністративним судом України неможливим достовірно встановити підсумки голосування та результати виборів народних депутатів України в одномандатних виборчих округах №№ 11 та 71.

«Таким чином, після прийняття законопроекту Верховною Радою буде створено законодавчі підстави для проведення повторних виборів народних депутатів України в 11, 71, 94,132, 194, 197 і 223 одномандатних виборчих округах», - сказано у повідомленні.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

848