Незабаром вітчизняні аграрії завершать весняно-польові роботи. Станом на 13 травня в Україні засіяні ярові зернові та зернобобові на площі 7,7 мільйона гектарів, або 94% від прогнозу. У тому числі засіяно 4,5 мільйона га кукурудзою на зерно. Зараз завершується сівба пізніх зернових - гречки, проса. Про це повідомив міністр аграрної політики і продовольства України Микола Присяжнюк.

«Враховуючи прогнози погоди на місяць і темпи проведення весняно-польових робіт, посівна в Україні завершиться найближчим часом. Залишилося засіяти близько 6% площ від попереднього прогнозу. Зараз ми успішно сіємо кукурудзу, гречку, просо, рис та інші пізні культури. А стан озимих культур залишається переважно хорошим і задовільним», - зазначив Присяжнюк.

Незважаючи на посушливі умови і підвищений температурний режим, стан посівів поки не викликає занепокоєння. Однак через дефіцит опадів запаси вологи у ґрунті поступово зменшуються. За прогнозами Українського гідрометеорологічного центру на травень, середня місячна кількість опадів складе 22-60 мм - у західному регіоні, Вінницькій області та в горах Криму переважно 62-81 мм, у Карпатах і на Прикарпатті - 85-148 мм.

«Якщо протягом 5-10 днів пройдуть дощі, ситуація на полях істотно покращиться. Зокрема, це стосується Криму та інших південних областей, де склалися не зовсім сприятливі умови для вегетації рослин. У північних і західних регіонах ситуація краща, однак і в цих регіонах при збереженні посушливої ​​ погоди можливе погіршення стану посівів», - зазначив міністр.

За словами глави відомства, у таких погодних умовах необхідно максимально використовувати зрошувані землі, розмістивши на них, перш за все, сою, кормові та овочеві культури.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

229