Міністр енергетики та вугільної промисловості України Едуард Ставицький сподівається, що український парламент прийме законодавство, яке дозволить реформувати газотранспортну систему України. Про це, як передає кореспондент ForUm'у, він заявив на прес-конференції за результатами переговорів у Брюсселі з питань розвитку газового ринку України.

«Я переконаний в тому, що депутати, які дійсно турбуються про майбутнє нашої держави і в першу чергу про енергетичну безпеку, дуже ретельно вивчать законопроект і приймуть виважене рішення, яке дозволить нам відстоювати державні інтереси перед світовими викликами», - заявив він.

Міністр зазначив, що зареєстрований у парламенті законопроект пройде ще низку обговорень, у тому числі і в парламентських комітетах. «Цей законопроект, який внесений, буде обговорюватися в комітетах парламенту, потім буде перше читання, і я впевнений, що наші шановні друзі з опозиції зададуть питання і мені як міністру і фахівцям, які брали участь у його розробці. Але мене дивує, що ще нічого не сталося, а у пресі з'являються замітки, що щось буде зроблено підкилимно», - сказав він.

Ставицький запевнив, що після затвердження законодавства уряд прийме рішення щодо прозорого реформування української ГТС.

Відповідаючи на запитання, отримає Україна у підсумку двосторонній чи тристоронній газовий консорціум, міністр сказав: «Ми ведемо переговори не тільки двосторонні, тристоронні або чотиристоронні. Закон дозволить всім зацікавленим компаніям, інвесторам брати участь у переговорах. А що стосується можливості якихось махінації, то уряд стоїть на тому, що всі процедури повинні проводитися максимально прозоро. Це стосується як приватизації, так і інших питань, які вирішуються Кабміном».

Як раніше повідомляв ForUm, Кабінет Міністрів пропонує Верховній Раді дозволити приватизацію державних підприємств, дочірніх підприємств Національної акціонерної компанії «Нафтогаз України», що здійснюють діяльність з транспортування газу магістральними трубопроводами та зберігання його у підземних сховищах, а також підприємств, установ, організацій, утворених внаслідок їхньої реорганізації.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

466