Міністерство регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ пропонує нову модель повернення коштів інвесторам, яка дозволить не підвищувати тарифи на ЖКП. Про це, як передає кореспондент ForUm'у, у ході прес-конференції заявив голова відомства Геннадій Темник.

«Ми запропонували механізм залучення та повернення інвестицій. У його основі лежить не збільшення тарифів на ЖКП, а можливість провести модернізацію, знизити витрати. Підготовлено три постанови Кабміну, які найближчим часом будуть винесені на розгляд. У разі їх прийняття цей підхід буде затверджений», - сказав він.

Темник підкреслив, що у сфері ЖКГ без інвестицій неможливо вирішити питання, які накопичувалися багато років поспіль. «Дуже важливо при незмінних тарифах шляхом впровадження модернізації та енергоефективних заходів знизити витрати підприємств на енергоносії. За рахунок енергоефективності ми отримуємо економію щодо проплат, яка буде накопичуватися на спеціальному рахунку. З нього гроші повертатимуться до інвесторів», - зазначив міністр.

Він також додав, що залишок коштів спрямовуватиметься на реінвестування. «Важливо, що у разі впровадження цієї моделі, по-перше, не піднімаються тарифи, а по-друге, отримуємо оновлене енергоефективне виробництво, яке дозволить повертати кошти і в майбутньому працювати вже з більш низькими витратами», - сказав Темник.

За його словами, зараз реалізується пілотний проект «Розвиток міської інфраструктури» спільно зі Світовим банком, який передбачає фінансування 140 млн дол, у якому беруть участь 14 міст України.

Голова Мінрегіонбуду запевнив, що наступного року цей проект буде продовжено і спрямовано на сферу водопостачання, водовідведення та твердих побутових відходів. Також запропоновано проект з теплопостачання на 300 млн дол

За його інформацією, передбачається також співпраця з ЄБРР. «Ми напрацювали пропозиції щодо можливого залучення коштів на суму близько 15 млрд грн», - підсумував Темник.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

466