Виконавчий директор Фонду Блейзера Олег Устенко зазначив, що не поділяє песимістичних прогнозів ЄБРР щодо зниження ВВП України до -0,5% у 2013 році.

«Я вважаю, що економіка України покаже позитивне зростання. Не мінус, про який говорить ЄБРР, а все-таки позитивне зростання», - заявив він.

На думку експерта, незважаючи на уповільнення економік єврозони і Російської Федерації, Україна продовжить у поточному році нарощувати свою присутність на ринках цих країн, повідомляє «УНН».

«Уповільнення економічного зростання в Росії - це не падіння. Тому Україна всіма силами буде намагатися наростити свою присутність на ринках РФ і країн СНД і навряд чи упустить серйозні можливості своєї присутності на території ринків країн ЄС. Тобто буде намагатися робити все можливе, щоб зберегти експорт на рівні, принаймні, попереднього 2012 року, а при можливості і наростити його, зокрема, за рахунок сільськогосподарської продукції», - вважає Устенко.

Нагадаємо, Європейський банк реконструкції та розвитку оприлюднив свій другий за 2013 р. огляд регіональних економічних перспектив, в якому погіршив свій прогноз розвитку економіки України у 2013 році на 1,5% і прогнозує падіння реального ВВП країни до 0,5%.

ЄБРР зазначає, що економіка України більше за інших у регіоні схильна до впливу уповільнення в єврозоні та Росії.

Експерти банку відмічають суттєвий дефіцит зовнішньоекономічного балансу України і вважають, що у сформованих умовах деяка девальвація гривні могла б полегшити ситуацію.

Разом з тим на 2014 рік ЄБРР прогнозує відновлення валового внутрішнього продукту України до +2,5%.

Раніше, у січні, ЄБРР погіршив оцінку зростання ВВП України у 2013 році до 1%, тоді як у жовтні 2012 року він прогнозував його на рівні 2,5%. При цьому ще в середині 2012 року Європейський банк реконструкції та розвитку очікував прискорення зростання українського ВВП у 2013 році до 4%.

Українська економіка, за даними Держстату, у 2012 році сповільнила зростання до 0,2% з 5,2% у 2011 році. При цьому якщо в першому і другому кварталах минулого року ВВП зріс на 2,2% і 3% відповідно, то в третьому і четвертому кварталах спад склав 1,3% і 2,5% відповідно.

У першому кварталі 2013 року ВВП України знизився в порівнянні з першим кварталом 2012 року на 1,3%, тоді як Держбюджет-2013 побудований на прогнозі зростання ВВП 3,4%.

Як повідомлялося, 15 квітня Міжнародний валютний фонд оприлюднив прогноз, згідно з яким за підсумками 2013 р. ВВП України очікує нульове зростання.

 

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

183