Поступове зростання середньої тривалості життя українців, яке почало фіксуватися з 2008 року, досягло рекордної позначки у 2011-му - 71 рік. Статистики вважають, що до кінця 2013 року буде зафіксована ще більша цифра. Громадяни нашої країни житимуть у середньому до 74 років.

Дані моніторингу середньої тривалості життя громадян України опублікувала Державна служба статистики. Фахівці констатують, що найнижчий віковий поріг смертності припадав на 1995-1996 роки і становив у середньому 66 років.

Загалом з 1996 по 2007 рік середня тривалість життя в нашій країні становила 67-68 років, повідомляє «Комсомольська Правда в Україні».

Починаючи з 2008 року, за даними Держстату, тривалість життя українців почала поступово зростати. І рекордний показник був зафіксований у 2011 році. Згідно з даними досліджень, чоловіки і жінки в середньому доживали до 71 року. Експерти стверджують також, що динаміка збільшення тривалості життя українців триває. І до кінця 2013 року середній віковий поріг збільшиться до 74 років.

Фахівці пояснюють, що рання смертність, у 1996-2007 роках, була обумовлена об'єктивними причинами. У першу чергу - перманентними економічними кризами, соціальним неблагополуччям, важкими умовами праці, масовим безробіттям, відсутністю перспектив творчого та професійного розвитку та іншими численними чинниками.

Разом з тим, досягнення рекордного рівня у 2011 році, на думку експертів, обумовлено протилежними соціально-економічними показниками. До основних аспектів, який стимулює зростання життя українців нині, статистики відносять, насамперед, фінансову стабільність національної валюти і роздрібних цін; збільшення попиту на ринку праці; зростання заробітних плат; перші підсумки реалізації комплексних державних програм у соціальній, загальноосвітньої, медичній сферах. Крім того, важливий вплив на зростання тривалості життя надали реформи з активізації розвитку сільської місцевості та гірничо-металургійного сектора економіки.

Життя в селі стає привабливим не тільки в плані отримання перспективної роботи, а й благотворного впливу на здоров'я екологічно чистих продуктів харчування та чистого довкілля. У свою чергу, реформи в гірничо-металургійній галузі спрямовані на підвищення безпеки праці та посилення соціально-медичного обслуговування.

Держстат стверджує, що найдовше протягом останніх п'яти років люди живуть у Києві (72,6 роки), Тернопільській (72,1), Чернівецькій (71,8), Львівській (71,6), Івано-Франківській (71 ,7) областях.

Гірше йдуть справи в Донецькій, Кіровоградській, Дніпропетровській та Одеській областях, в яких середній рівень життя фіксується на позначці 68 років.
 


 

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

252