Для України важливо отримати найбільш сприятливий режим торгівлі з ключовими торговими партнерами, зокрема з Митним союзом Росії, Білорусі та Казахстану, про це заявив глава українського МЗС Леонід Кожара на слуханнях у Гельсінській комісії США.

«Росія і Митний союз в цілому є ключовими торговими партнерами України. Хіба не повинна Україна хотіти найбільш сприятливого режиму торгівлі з Митним союзом? Звичайно, повинна. Ось тільки два приклади: Європейська асоціація вільної торгівлі, яка об'єднує чотири багаті європейські країни (Ісландія, Норвегія, Швейцарія і Ліхтенштейн) провела вже вісім раундів переговорів про зону вільної торгівлі з Митним союзом. Те ж робить зараз Нова Зеландія», - сказав міністр.

Він зазначив, що Україна звернулася за наданням статусу спостерігача в Митному союзі. Ця пропозиція нині розглядається, і Україна сподівається на «позитивний результат», - додав Кожара.

«Очевидно, що жодна країна не може змінити своє географічне положення. Це означає, що для України немає інших варіантів, окрім як прагнути до збереження добросусідських і партнерських відносин з Росією», - підкреслив глава МЗС.

У свою чергу, коментуючи журналістам виражену позицію, міністр зазначив, що співпраця України з МС дуже важлива, оскільки Митний союз - це понад 40% українського зовнішнього товарообігу. Таким чином, Україна шукатиме модальності своєї співпраці з Митним союзом, які б не суперечили зобов'язанням держави перед іншими організаціями, зокрема, Всесвітньою організацією торгівлі та Європейським Союзом, пише «Укрінформ».

Нагадаємо, наприкінці травня Україна планує отримати у Митному союзі статус спостерігача з правом дорадчого голосу. В українському уряді розраховують, що участь країни в роботі органів МС дозволить уникнути прийняття рішень, які завдають шкоди національним інтересам. У той же час, російська сторона наполягає, що зацікавлена лише в повноцінній участі України в МС.

 


 

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

385