Росія, Казахстан і Білорусь з 2015 р. вводять нові технічні регламенти (стандарти). Україна, яка не входить до МС, природно, в їхній розробці участі не бере. А це означає, що вже менше ніж через два роки вона не зможе поставляти в країни МС продукцію, яка не відповідає його новим стандартам. Про це заявив лідер громадського руху «Український вибір» Віктор Медведчук, повідомляє прес-служба «Українського вибору».

У Федерації роботодавців України (ФРУ) порахували, що якщо техрегламенти України не відповідатимуть вимогам МС, країна втрачатиме щонайменше 15 млрд дол на рік. Причому критично скоротиться експорт складної високотехнологічної продукції, машинобудівної і т.д. Очевидно, що компенсувати ці втрати на ринках третіх країн, особливо ЄС, де її зовсім не чекають, не вдасться, пише «РБК-Україна».

У разі, якщо буде підписана Асоціація з ЄС, процес її ратифікації може затягнутися на довгі роки або вона взагалі не буде ратифікована. А ось Зона вільної торгівлі «запрацює» вже після підписання угоди про Асоціацію.

«Оскільки переговори про умови членства України у ЗВТ з ЄС ведуться у глибокій таємниці від українських громадян, хочеться задати представникам української влади кілька питань, а саме: чи правда, що протягом 4-5 років Україна повинна буде імплементувати весь корпус європейських стандартів (більше 20 тис.) як національні? Скільки це буде коштувати і хто за це заплатить?

І чи правда, що, по-перше, цими стандартами регламентуються найбільш незначні параметри виробленої продукції і технологічних процесів, на кшталт розмірів і кольору овочів і фруктів, розташування лампочок і розеток, кроку різьблення гайок і болтів, ширини залізничної колії, умов годівлі домашніх тварин і т.д. і т.п.?

По-друге, членство у ЗВТ з ЄС означає встановлення квот поставок української сільськогосподарської продукції у рази менші, ніж фактичні поставки зараз (по зерну буде дозволено експортувати до ЄС 1 млн. тонн у порівнянні з поставляються в останні роки 3 млн. тонн) і буде відкрита дорога для експорту в Україну генно-модифікованої продукції з Європи?

По-третє, поставки сировини, у тому числі металургійної, будуть здійснюватися на умовах набагато гірших, ніж при вступі до СОТ, коли економічні інтереси країни були відверто «здані», і це досі не дозволяє виправити критичну ситуацію з торговим балансом?

І, нарешті, що Україна не зможе навіть оскаржити рішення наднаціональних органів, при прийнятті яких вона буде мати «аж» один голос у порівнянні з голосами інших країн-членів ЄС?

І якщо це правда, то чи не йдеться про відмову від державного суверенітету і що говориться з цього приводу в Конституції України?

Виконуючи вимоги ЄС, Україна втратить ринок не тільки МС, але й інших країн СНД, де діють стандарти», - заявив Медведчук.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

423