З урахуванням результатів останніх геологорозвідувальних робіт доведені запаси нафти в Ірані досягли 159 млрд барелів, а це – 3-є місце у світі після Венесуели і Саудівської Аравії. Про це директор департаменту геологорозвідки Іранської національної нафтової компанії Хормоз Калаванд заявив на економічній конференції, передає кореспондент ForUm`у.

За словами експерта, у 2013 р. на нафтову геологорозвідку виділено 550 млрд туманів (приблизно $450 млн), планується розвідати близько 400 млн барелів нафти і 125 млрд куб.м природного газу, для чого пробурити свердловини загальною глибиною 23 км.

Калаванд уточнив, що для геологорозвідувальних робіт використовується 6 наземних бурових, в основному зосереджених у прикордонних районах, а наприкінці травня у Перській затоці намічено встановити морську платформу.

Глава іранської Асоціації експортерів нафтопродуктів і нафтохімічної продукції Хасан Хосроуджерді додав, що з урахуванням реалізованих сьогодні проектів через 5 років доходи нафтохімічної індустрії можуть затьмарити доходи нафтопрому, традиційного для країни. «Ці дві галузі доповнюють одна одну. Зараз приділяється найсерйозніша увага реалізації нафтохімічних проектів і будівництва нових нафтопереробних заводів, - зазначив нафтовик. - Якщо буде прийняте рішення відмовитися від сировинного експорту, то надходження валютних коштів у державну скарбницю може бути забезпечене експортом нафтохімічної продукції на рівні доходів від експорту сирої нафти».

Хосроуджерді доповнив, що значна частина виробництва в нафтохімії здійснюється приватним сектором. Крім того, у програмі перспективного розвитку Ірану поставлено завдання вийти на перше місце у регіоні з випуску нафтохімічної продукції, планується також підвищити вимоги до її якості.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

454