Японський міністр у справах відновлення після стихійних лих Такіму Немото у п'ятницю відправиться оглянути Чорнобильську АЕС і поділиться з українськими фахівцями досвідом щодо ліквідації аварій на станціях.

«Міністр відвідає Україну з 3 по 5 травня. В Україні він має намір оглянути Чорнобильську АЕС, Зону відчуження та провести консультації з міністрами уряду України і фахівцями», - повідомляє підвідомче Немото управління з відновлення після стихійних лих, передає РІА «Новости».

Уряд Японії зазначає, що між аваріями на Чорнобильській АЕС та японській АЕС «Фукусіма-1» багато спільного, але багато й відмінностей, і має намір ґрунтовно вивчити досвід трагедії 27-річної давності, щоб використовувати його для відновлення Фукусіми.

АЕС «Фукусіма-1» втратила всі джерела електропостачання через цунамі 2011 року, що призвело до зупинки системи охолодження реакторів і розплавлення ядерного палива. Наслідком аварії стали викиди радіоактивних речовин в атмосферу і океан. Повна ліквідація аварії, включаючи демонтаж реакторів, займе близько 40 років. Із населених пунктів поблизу станції були евакуйовані 180 тисяч осіб. Аварія на Чорнобильській АЕС сталася в ніч на 26 квітня 1986 року.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

351