Торговельне представництво США (USTR) у щорічному «Спеціальному звіті 301» (PDF) поставило Україну на перше місце у списку країн з неблагополучною ситуацією у сфері дотримання прав на інтелектуальну власність.

Відомство назвало Україну «пріоритетною зарубіжною країною» серед держав, де порушуються права на інтелектуальну власність американських компаній. Таку категорію USTR виділило вперше з 2005 року. Зазвичай відомство обмежується складанням списку десяти країн-порушниць без вказівки пріоритетів, повідомляє «Lenta.ru».

USTR підкреслило, що Україна неодноразово обіцяла поліпшити ситуацію навколо авторських прав, але не змогла виконати зобов'язання. У звіті вказується, що в країні діє «несправедлива і непрозора» система збору авторських відрахувань, не вживаються заходи у боротьбі з інтернет-піратством і широко використовується нелегальне ПЗ, у тому числі і в урядових установах.

Як уточнює The Business Times, чільне положення України у списку USTR може призвести до скасування для країни торгових пільг. Так уже було у 2001-2005 роках: тоді Україну за ініціативою відомства виключили із «Загальної системи преференцій» - американської програми, яка дозволяє певним країнам ввозити у США свої товари за зниженими митами.

У список країн, які заслуговують особливої ​​ уваги, USTR у 2013 році включила Росію і ще дев'ять держав: Аргентину, Алжир, Венесуелу, Індію, Індонезію, Китай, Пакистан, Таїланд і Чилі.

«Спеціальний звіт 301» випускається Торговим представництвом США щорічно, починаючи з 1989 року. У звіті USTR називає країни, які, з точки зору США, не забезпечують «адекватним і ефективним» захистом прав на інтелектуальну власність, у тому числі патенти, товарні знаки та авторські права американських компаній.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

393